Gemberbug en ginger ale…

Op aanvraag van mijn mam’s, waarmee ik al mijn experimenten deel en die er ook altijd enthousiast over is…jiiiiiipiiiii…. Altijd leuk!

We maken gebruik van fermentatie.

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert.
Dit is dus ook een bewaartechniek.

Bij ginger ale (gemberbier) maken we gebruik van de bacteriën die van nature op de schil van de gember zitten. Deze moeten we eerst vermeerderen, opkweken, tot we voldoende hebben om een grotere hoeveelheid drank te bereiden.

Gember is pijnstillend, maag kalmerend, lekker, lekker en lekker…
De bacteriën werken als probiotica (ondersteuning van onze natuurlijke darmflora), maken vitaminen aan, maken voedingsmiddelen beter verteerbaar, enz…

Om te kunnen starten had ik gezegd dat we de bacteriën dienen op te kweken. Dit gaan we doen door een starter (gemberbug) te maken.

 

Gemberbug

Gemberbug

Ingrediënten

1 stuk (+/- 3 cm) gember + nog stukjes voor de voeding (wordt duidelijk in de werkwijze)
500 ml water
1 el suiker
1 glazen pot
een stukje stof (zakdoek of neteldoek of…)
een elastiekje

Werkwijze

Dag 1:
Rasp de gember. Doe deze in de glazen pot. Voeg het water toe en de suiker. Sluit de pot af met enkel het stuk stof en de elastiek.
Laat een dag staan.

Dag 2:
Voed de gemberbug. Dit wil zeggen dat je de gemberbug terug 2 koffielepels gember geeft en 2 koffielepels suiker.
Laat een dag staan.

Dag 3, 4, 5…:
Blijf je gemberbug voeden tot je vele bubbeltjes ziet. Dit is CO2 dat ontstaat door de fermentatie. Dit is dus goed! Je gemberbug wordt actief.

Vanaf nu kan je deze gemberbug gebruiken om gemberbier te maken.

Ikzelf startte een gemberug, deze was actief na 4 dagen. De snelheid waarmee hij actief wordt is zeer temperatuur afhankelijk.

 

Ginger ale (gemberbier)

gemberbier (2)

Ingrediënten

500 ml kokend water
(hoeveelheid naar eigen smaak) geraspte gember
2 el suiker
500 ml koud water
een scheut gemberbug
lege glazen fles
1 citroen (optioneel maar super lekker)

Werkwijze

Laat 500 ml water koken (om de chloor uit het water te laten verdampen. Chloor is bacterie dodend en dat willen we nu juist niet!) en voeg de gember toe.
Haal de gemberthee van het vuur. Los de suiker op in het, nog warme, water. Voeg vervolgens het koude water toe. Laat nog wat verder afkoelen, tot het koud- lauw aanvoelt. Voeg nu de scheut gemberbug toe. Nu pas!!! Als de drank te warm is wanneer je de gemberbug toevoegt, gaan de bacteriën dood en dat willen we niet… Voeg citroensap van 1 citroen toe (dit hoeft niet maar is zeer lekker).
Giet nu alles in een fles en sluit af. Je sluit af met een doek, ofwel in een afsluitbare fles voor veel bruis. Wanneer je een afsluitbare fles kiest, open dan wel af en toe de fles. Ze kan door overdruk springen! Dan ben je alles verloren en moet je poetsen…jak…poetsen…
Laat vervolgens +/- 2 weken (naar eigen smaak) rusten op kamertemperatuur. Er ontstaan vele bubbels, de fermentatie start. Je kan af en toe proeven, wanneer jij hem het lekkerst vindt. Hoe langer je wacht hoe meer alcohol er ontstaat in het gemberbier en hoe “bieriger” de smaak.
Ik vind hem het lekkerst na een 5-tal dagen, dan is het meer Ginger ale.

Variaties

Je kan ook je gemberbug aan fruitsap toevoegen en laten fermenteren. Dit is ook heel lekker. Dan krijg je iets als limonade…een gezonde limonade… Is heel lekker bij: appelsap, sinaasappelsap, rabarber-appelsap, appel-kerssap (rode fles op de foto), enz…

Experimenteer er maar op los!
En laat me vooral weten hoe het gaat…

7 comments on “Gemberbug en ginger ale…

 1. gemberbier, lekker, lekker…

  geproefd en goedgekeurd, nog, nog…

  zelf nu es proberen. zien wel wat het wordt.

  nu melkkefir opgestart. Is ok, is al na tweede dag ver ok. Morgen, denk ik, eetbaar.

 2. Hey Julie. Heb gisteren een Gemberbug opgestart. Ruikt super lekker. Ben benieuwd wanneer de dubbeltjes komen.
  En deze week ontdekt dat mijn lieve buurvrouw melkkefir bloemetjes in overschot had. En ja. Gestart met 40gram en na 2 dagen 64gram . Superlekker. Een heel lekker zuurtje. Lekker als ontbijt met fruit en zaadjes. Heb er ook tzatziki mee gemaakt. Overheerlijk. Njamie. Dankjewel voor je duidelijke uitleg.

 3. Ps.: de 40gram en 64gram betreffen de kefir bloemetjes. Groetjes

 4. Hoi Julie,

  Wat fijn, eindelijk een no-nonsense overzichtelijk recept !

  Ik heb nog 1 vraagje wat ik eigenlijk nergens vinden kan.

  Moet je als je de bug toevoegt aan het gemberwater ook wat van de stukjes erbij doen of enkel vocht van de bug ?

  Want als je de bug moet onderhouden moet je toch ook elke keer verse gember toevoegen en op een gegeven moment dan kan er geen gember meer bij lijkt mij dan ?!

  Hoe onderhoud je de bug dan eigenlijk ?

  Mvg,

  Annemiek

  • Hoi Annemiek

   Wanneer je de bug toevoegt aan je afgekoelde gemberthee dan hoef je geen stukjes mee toe te voegen.
   Vervolgens leng je je bug terug aan met water, een paar stukjes gember en een héél klein beetje suiker (eten voor de overblijvers).
   Vervolgens gaat de bug terug in de frigo tot je hem weer wenst te gebruiken.

   Groetjes
   Julie

Geef een reactie