Kombucha

kombucha

Het is weer zo ver!
We gaan weer een “nieuw” drankje (zurig, licht bruisend) maken…

Ik krijg wel eens de opmerking, “volgens mij kreeg je voor al deze brouwsels vroeger de brandstapel”, maar het is zooooooo leuk! Drankje smaken, drankjes die al eeuwen bestaan, waarvan ook door ervaring geweten is dat ze goed zijn voor onze gezondheid!

Er wordt heel veel goeds over geclaimd (ook over kefir trouwens) (o.a. kankerbestrijding, ontgiften, gewichtscontrole…veel online te vinden), wat er allemaal van waar is… Ik weet het ook niet. Maar, dat maakt niet zoveel uit. Ik voel er me goed bij, heel goed zelf (3 kids, voltijds werken, moestuin, brouwsels, vers koken (oké ook af en toe eens frietjes van de frituur, anders wordt Jan GEK),hobby dwarsfluit opnieuw opgepikt).
En vroeger zo weinig energie…

Hoe werkt het

Er wordt terug gebruik gemaakt van fermentatie. De scoby ( Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts) fermenteert zoete thee en maakt er kombuchadrank van.

kombuchamoeder

Tot na verloop van tijd, wordt het azijn.
Zo smaakt het ook een beetje, een beetje “azijn-ig”, vind ik. Je kan het puur drinken of een tweede fermentatie doen met de kombuchadrank + fruit/fruitsap.

Hoe maak je het


Ingrediënten

1 scoby (via via te krijgen, bij mij of online)
1 L water2 el zwarte of groene of witte thee
3 el suiker
100 ml kombouchadrank
glazen pot (geen ijzer noch plastic, door fermentatie komen er deeltjes los in de drank)

Werkwijze

Maak met 500 ml water en 2 el thee een sterke thee. Laat een 30 min trekken. Zeef daarna de thee en voeg suiker toe. Meng eens goed en voeg de overige 500 ml water toe. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur (lauw). Voeg vervolgens de kombuchadrank toe en de scoby.
Zet nu de pot warm (kamertemp.) en laat 1 tot 2 weken staan. Sluit de pot met een doek en elastiekje, nooit luchtdicht afsluiten (kombucha heeft lucht nodig) Proef af en toe om te zien of hij niet te “azijn-ig” wordt voor jou smaak.

Werk hygiënisch! Zorg ook altijd dat wanneer je kombucha maakt, dat je altijd 1/10 kombucha toevoegt aan je te maken pot. Hierdoor daalt de pH direct, zo maken andere micro-organismen geen kans. Dit doen we ook wanneer we zuurkool maken…

Wanneer jij je kombucha lekker vindt, zeef je hem (nooit door metalen zeef). De scoby, zijn nu 2 scoby’s geworden!!!!  Je kan uitdelen (zoals bij kefir) of 2 soorten maken (2 potten, zie tips).
Bewaar altijd een beetje kombucha om een volgende pot te starten (1/10 van het te maken volume).

Tips

Je kan je teveel aan scoby’s bewaren in een “scobyhotel”. Een grote pot kombucha met al je scoby’s erin. (kan in de frigo)
Laat je kombuchadrank met je favoriete fruit een 2de maal fermenteren.Laat je teveel aan scuby’s drogen en geef ze aan de hond voor op te knabbelen (zo voorkom je afval).
Gooi je teveel aan scoby’s op de composthoop. (zo voorkom je afval)
Zet je scoby (enkel als je extra’s hebt)  eens op appelthee of andere fruitthee (fruit infusies zijn niet geschikt, er moet echt groen, zwarte of witte thee inzitten).

 

Veel experimenteer plezier!!!!!

2 comments on “Kombucha

 1. Hallo Julie
  Je schrijft dat Komboucha warm moet staan. Dit is niet noodzakelijk, zelfs niet wenselijk, tussen de 20 en 24 graden is de beste temperatuur. Eerder kouder dan warmer. Bij mij in de kelder gaat het gisten gewoon door!
  Ook al smaakt de Komboucha naar azijn doet dit niets af aan zijn werking, die wordt alleen maar sterker, vooral niet weggooien, maar verdunnen met een beetje appelsap bijvoorbeeld, totdat het drinbaar is.
  Wanneer je de zwammen die je overhebt pureert en op je komposthoop gooit, groeien je planten er uitstekend op. Zelf heb ik dit voorjaar de gepureerde zwammen direkt aan mijn zaaigrond toegevoegd en daar stokbonen in gepoot, Dat was dus geen succes. Ze bleven klein en groeiden niet goed, al begonnen ze wel snel te bloeien.
  Zelf gebruik ik Komboucha nu 1½ jaar, 3x 0,2 l. per dag en vaak nog wat slokjes tussendoor. ’s Ochtends een half uur voor het ontbijt en na de luch en avond eten een glas. Het enige probleem wat je kunt krijgen is diaree, wanneer je er te veel van drinkt, weet ik uit eigen ervaring!
  De suiker die ik toevoeg bestaat voor de helft uit witte suiker en de andere helft is druivesuiker. Ook honing kun je gebruiken als zoetstof, dat geeft nog weer andere stoffen die er gevormd worden.
  Verder blijft het een aangenaam drankje om te drinken.
  Vooral doorgaan met gebruiken ook al is het nogal een werk om het te maken.

  • Beste Bert

   Hartelijk welkom!
   Bij mij staat de kombucha op kamertemp. en hij gaat geweldig!
   Inderdaad, na een 8-tal dagen is hij voor mijn perfect zuiver drinkbaar. Wanneer hij langer staat dan leng ik ook aan met fruitsap. Super lekker!
   Wat de honing betreft, honing is toch antibacterieel? Gaat dit dan niet ten koste van de bacteriën in de SCOBY… Dat zou ik niet direct doen…
   Ikzelf vind het niet zo’n werk om het te maken. Ik maak vaak een nieuwe portie wanneer ik aan het koken ben in de keuken… Alles tegelijk!!! hhahah, loopt niet altijd even goed af… 😉
   Ik maak maar per liter of per 2L… Ik drink er dus ook maar dagelijks 1 glas van, zo kan ik variëren in drankjes (heb nog ginger ale, soms waterkefir en natuurlijk water)

   Groetjes
   Julie

Geef een reactie