Wit brood

Ingrediënten (1 brood) 35min/230°C  

500 g witte bloem (soort vrij te kiezen)
+/- 300 g water op kamertemperatuur (+/-, omdat de ene bloem meer vocht opneemt dan de andere)
10 g verse gist of 5 g droge gist
10 g vetstof (boter of olie op kamertemperatuur)
8.5 g zout

Werkwijze

Leg de bloem op je werkblad. Maak een kuiltje in het midden. In het kuiltje doe je de gist + het water. Meng zachtjes en neem meer en meer bloem in je kuiltje. Vermeng, als je al een beetje een deegje hebt, ook de vetstof (boter in stukje doen). Op het einde voeg je het zout toe. Nooit zout en gist rechtstreeks bij mekaar voegen. Zout dood gist!
Kneed het deeg zeker 20min, dit is eigenlijk het enige harde werk, tot het deeg heel “rekkerig” wordt. Je kan nu een vliesje trekken van het deeg (zoals een ballon)
Maak nu een bolletje van je deeg en laat 40min rusten. Duw het bolletje terug plat en maak terug een bolletje, laat 20 rijzen.
Bol nu het deeg op. Opbollen wil zeggen dat je het brooddeeg nu de vorm geeft dat je wil: rond, boulot, rechthoek (vouw zoals een envelopje)…
Leg je deeg (met de naad naar onder) op je bebloemde bakplaat, bakpapier of bakmatje of in je bakvorm. Een bakvorm is ECHT niet nodig hoor mocht je geen hebben…
Wanneer je deeg op de bakplaat legt, druk je er lichtje op en laat onder een vochtige handdoek rijzen tot het volume verdubbeld is.  Ik vermeld geen rijstijd omdat dit afhankelijk is van de omgevingstemperatuur (hoe kouder hoe langer de rijstijd). Je kan zelf deeg laten rijzen in de frigo (later meer hierover).

Bak het brood 30min op 230°C en zet dan de deur van de oven nog 5min op een kiertje (houten lepel tussen deur en oven steken).

Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rek.

 

Geniet van de geur, smaak en gezelligheid!

 

Overzicht

Meng
20min kneden
bol maken en 40min rustenontluchten, bol maken en 20min rusten
opbollen
rijzen tot verdubbeling
30min bakken (deur dicht)
5min bakken (deur open)

Veel plezier!!! Laat me weten hoe het ging!

 

Geef een reactie