“Niet zuur” desembrood

Zuurdesembrood, zuiver natuurlijk brood, maar het hoeft niet “zuur” te zijn.
Wanneer je het deeg, met desem erin, warm (37°C) laat rijzen dan vervalt de “zure” smaak.

Anderen houden net wel van deze “zure” smaak…

Ingrediënten (1 brood, 240°C/ 35 min)

400 g tarwemeel
270 g water
200 g desem
8 g zout
(zaadjes, pitjes,…)

Werkwijze

Dag 1

Haal 6-12 uur op voorhand 100 g van je desemmoeder (100% hydratatie). Voed haar en plaats haar in de frigo.
Meng bij de 100 g desem: 50 g meel en 50 g water.

Dag 2

Voeg bij het desem de overige 350 g bloem en 220 g water.
Meng en kneed 20 min.
Maak een bolletje van je deeg en laat +/- 2 uur rijzen in een zachtjes verwarmde oven (stop een bakje kokend water in de oven, dit warmt de oven op).
Voeg het zout toe en eventueel de zaadjes of pitjes.
Kneed nog eens goed door.
Geef nu het deeg de gewenste vorm (leg het eventueel in een bebloemde bakvorm) en laat 1 a 3 uur rijzen op 37°C (zachtjes verwarmde oven), tot het deeg verdubbeld is.

rijsmandje
Haal het deeg uit de oven en verwarm je oven op 240°C.
Bak het brood bruin in 30 min. Zet dan de ovendeur op een kier (met een houten lepel) en laat nog 5 min verder bakken. Dit bevordert de knapperige korst.

Mmm…dat zal lekker zijn…

En dit alleen met water en bloem!!

 

Tip

Je kan je deeg ook altijd laten rijzen in een rijsmandje (online te koop). Zeer handig!

Tijd geeft smaak…

Geef een reactie