Tijm (Thymus Sp.)

Als er nu één kruid is dat het je zeker in de tuin MOET hebben dan is het toch wel tijm!

Het is prachtig in de zomer (prachtige bloemetjes), winterhard en makkelijk in onderhoud.

In de winter houd ik ook altijd een tijmplantje, in pot, binnen omdat we het in de winter zoveel nodig hebben.

tijm

Een tweedehands potje (dank u meter Rosa..hihi) met tijmplantje die na de winter de tuin in gaat.
Hij lijkt zich niet zo goed te voelen maar niets is minder waar. De bovenste frisgroene blaadjes groeien goed! Dat hebben we graag.
Telkens je deze afknipt, groeit het na een tijdje terug! Terug oogst!
In pot niet te veel water geven. Laat de grond af en toe maar eens uitdrogen.

 

Standplaats

In de zon.
Goed doorlatende, kalkrijke grond.

Onderhoud

Na de bloei goed snoeien om een mooi bosje te behouden, anders valt de tijmplant open.

 

Medicinale eigenschappen

Slijmoplossend
anti-septisch (anti- bacterieel)
schimmelwerend
spier ontspannend

 

Medicinaal gebruik

Bij:

  • luchtwegen infecties
  • ontstekingen in de mond, keel, tandvlees…
  • (spanning) hoofdpijn
  • indigestie
  • maagontsteking
  • sommige vormen van diarree
  • slapeloosheid
  • verkwikkend (fysiek, mentaal en emotioneel)

Maak een lekkere kop thee met een lepel droge tijm of enkele takjes verse tijm. Voeg naar smaak honing toe (werkt ook anti-septisch). Bij ziekte drinken ook de kindjes deze thee.

Bij:

  • voetschimmel

Warm voetbadje met tijm… Zalig!

Tips

Een tijmbad van 20 min! Mwhooooo….een herboren gevoel, ontspannend, schimmelwerend, verkwikkend, reumatische klachten verminderen…
Drink ’s morgens een tas tijmthee ipv een tas koffie! Hallo opgewekte stemming, hallo wereld!

 

Waarschuwingen

De etherische olie van tijm wordt best vermeden door zwangere vrouwen (kan een miskraam veroorzaken), door mensen met hoge bloeddruk. Als keukenkruid of occasioneel als kruidenthee is er echter geen enkel gevaar. Inwendig gebruik van tijmolie wordt afgeraden.

 

Keukengebruik

Suuuuuuuper lekker bij gestoofde worteltjes. Een beetje tijm en wat honing…. Geweldig!
In kleine mate bij soep/vlees/sauzen/bouillon… Niet teveel omdat de smaak dan te overheersend kan zijn.

 

Geef een reactie