Kurkuma rijstpap

Als er nu één “dessert” is dat omschreven mag worden als comfort food dan is het wel rijstpap.
Wat een klassieker maar het blijft zoooooo lekker…

Onze kindjes zagen me de oren van het hoofd voor mijn kurkuma rijstpap!
Wel, ik deel het recept graag met jullie…

Ingrediënten

1L melk
1 ei
125 g rijst (risotto rijst of dessertrijst)
+/- 100 g zoetstof (suiker, agavesiroop, honing… proef wanneer jij de melk zoet genoeg vindt!)
klontje boter
1 el kurkuma poeder of vers geraspte kurkuma (doe de verse kurkuma in een thee eitje dan kan je deze makkelijk er terug uithalen)

Werkwijze

Doe de melk, rijst, zoetstof in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Wanneer je de melk zoet genoeg vindt, voeg je de kurkuma toe.
Laat 45 min koken, zodat alle zetmeel uit de rijst vrij komt en er een licht gebonden pap rijstpap ontstaat. Laat het niet te lang alleen, het kan snel aanbranden!
Neem de rijstpap van het vuur.
Breek het ei in een apart kommetje en kluts het eens goed door. Voeg dit bij de hete rijstpap (niet meer op het vuur, het mag nu niet meer koken!) en roer goed door.
Voeg een klontje verse boter toe (geen margarine!)

De rijstpap is klaar!
Eet de kurkuma rijstpap als ze nog lauw is…mmm… HEMELS (#gouden lepel #rijstpap #hemel)

Tips

  • je kan ipv kurkuma ook saffraan gebruiken maar dit heeft niet de heilzame werkingen zoals kurkuma (zie hieronder) en is ook veel duurder
  • giet wat ahornsiroop, in je kommetje over je rijstpap, als topping
  • eet als ontbijt, vieruurtje, dessert

 

Extra

Medicinale eigenschappen

  • antibacterieel
  • antimicrobieel
  • rijk aan anti-oxidanten
  • ontstekingsremmend

Medicinaal gebruik

Bij:

  • griep
  • keelpijn
  • maagpijn
  • wonden (niet de melk dan eh…)

 

2 comments on “Kurkuma rijstpap

  1. heb het gemaakt omdat ik geen saffraan in huis had. Ook nog kaneel aan toegevoegd. Echt lekker!

Geef een reactie