Kurkuma

Kurkuma (geelwortel) komt vaak voor in de Ayurvedische keuken en in de Indische keuken… Daar zijn ze reeds lang overtuigd van de heilzame eigenschappen van kurkuma.

Je vindt het bij ons als verse wortel (lijkt wel een kleine gember maar dan geel/oranje) of in poedervorm. In de meeste bio-winkels vind je ze wel!
Je kan ze ook heel lang bewaren, zoals gember, in een mandje op je aanrecht ofzo.

(bron: http://www.skynet.be/lili-nl/gastronomie/dossier/877864/kurkuma)

 

Kweken

Kijk ook eens wat een prachtige bloem op de plant komt!


(bron: www.bkplant.nl)

Deze prachtige kurkuma plant wil ik ook leren kweken!
Dit ga ik zeker proberen, een kurkuma-experiment!

Maar hoe:

  • Kies voor een grote  pot, daar houden ze van.
  • Plant een geelwortel zo’n 10 cm diep in voedingsrijke grond. Geef in de zomer af en toe wat compost.
  • Plaats hem in de huiskamer maar in de zomer kan je ze buiten zetten. Opgelet, niet in de wind, daar houden ze niet van.
    Kurkuma houdt niet van temperaturen onder de 10 graden, dat is schadelijk. Temperaturen boven 15°C zijn ideaal.
  • Zorg dat de aarde vochtig is maar geef pas opnieuw water wanneer de aarde wat begint uit te drogen.
    Schimmelziektes kunnen sneller optreden als het blad nat wordt, maak dus alleen de aarde vochtig.
    Geelwortel schijnt het ook succesvol te doen in lichte ruimtes binnen waar geen direct zonlicht te plant bereikt.

Extra

Medische eigenschappen

  • antibacterieel
  • antimicrobieel
  • rijk aan anti-oxidanten
  • ontstekingsremmend

Medicinaal gebruik

Bij:

  • griep
  • keelpijn
  • maagpijn
  • wonden (niet de melk dan eh…)

 

Keuken gebruik

 

30/06/2016

Intussen aan biologische verse kurkuma geraakt! Mmm…zalig lekker

Maar kunnen we dit zelf kweken en planten, dat was de vraag!

Dus heb ik een stukje kurkuma met oogje geplant…
De bloempot staat onder een afdak zodat deze niet teveel water krijgt (ivm  rot).

kurkuma planten

Weer afwachten…

 

Geef een reactie