Gember

mmm… Gemberpittig, warmt je op vanbinnen uit, gezond (bevat Ā diverse vitamines zoals vitamine B1, B2, B6, C, eiwitten, koolhydraten, vezels en mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink), lekker… zo hebben we het graag ( šŸ˜‰ )

 

Kweken

(bron: http://zoom.nl/foto/full/natuur/bloem-van-de-gemberplant.599232.html)

Aangezien ik regelmatig gember gebruik (ook vaak subtiel want Jan vind dit niet lekker…hihi) en omdat ik de bloem van de gember prachtig vind, heb ik opgezochtĀ of ik dit niet kan kweken…
En ja hoor, dat zou moeten lukken:

  • Neem een pot met aarde (potgrond).
  • Snijd een stuk van je gember waar een “oog” aan zit (deze “ogen” komen vanzelf als je de gember op kamertemperatuur in een schaaltje bewaart).
  • Plant je gember met het “oog” gewoon opzij of naar boven gericht.
  • Geef het stuk wortel regelmatig water en zet hem warm (kamertemperatuur).
  • De wortel(stok) zal groeien. Deze wortelstok is de gember die we gebruiken….Ā Na de zomer Ā of tussendoor kan je oogsten!

Dit vraag om een experiment!

Medicinale werking

  • ontstekingsremmend
  • pijnstillend
  • anti-bacterieel
  • maag kalmerend
  • bij migraine
  • antioxidant:Ā gingerol, shogaol en zingiberene

 

Medicinaal gebruik

thee:Ā 1 cm geraspte gember , takje munt, 1/4 citroen en eventueel een lepel honing…mmm…lekkerĀ (ik rasp de gember altijd in thee zo smaak je hem het best)

Regelmatig in je voeding verwerken.

 

Tips

Bewaar gember gewoon als volledige wortel op kamertemperatuur in een schaaltje. Zo kan je hem super lang bewaren.
Wanneer je er een stuk van snijdt, droogt het uiteinde wel in. Dit doen de gemberwortel niet rotten.

 

Keukengebruik

  • allerlei Aziatische gerechten
  • gemberthee (1cm geraspte gember, takje munt, 1/4 citroen…mmm…lekker)
  • gemberbier
  • bij sushi
  • in soep
  • in dressings/marinades/…

Geef een reactie