Zuurkool zelf maken

Fermenteren, verteren, …. Noem het wat je wil… een bewaarmethode, we doen er interessante dingen mee.

Yoghurt, bier, kaas, allemaal voedingsmiddelen gemaakt door fermentatie…. Hoe meer tijd, hoe meer fermentatie, hoe lekkerder!

Zo gaat het ook met zuurkool!

Zuurkool in eigenlijk, door melkzuurbacteriën gefermenteerde, kool. Hierdoor krijgt deze kool een zure toets, die sterker wordt met de tijd en dus ook lekkerder!
Vaak kopen we het, vacuüm verpakt, in de winkel. Maar hoe maak je het zelf?
Door het zelf te maken heb je meer controle over de ingrediënten en de smaak… Want uiteraard kan je met de bereiding van zuurkool ook spelen (variëren), eens je het bereidingsproces begrijpt (en het is echt simpel).

Van superfood gesproken, zuurkool is super gezond! Het zit boordevol vitaminen en mineralen! Dit alles door de samenwerking van mens met (melkzuur)bacteriën!
Dit doen we tegenwoordig thuis te weinig, samenwerken, toch?

Hoe maak je zuurkool?

Benodigdheden

 • 10 g zout per kilo kool (is niet zo veel, als je weet dat per brood er 8g zout zit) , (gebruik liefst ongeraffineerd zout, geraffineerd zou (spier wit) is minder gezond)
 • kolen (afhankelijk van hoeveel je wenst te maken)
 • mandoline (vlijmscherp, opgelet voor schelletjes vinger) of een groot mes
 • grote glazen pot (type weckpot, die je hermetisch kan afsluiten, af en toe wel eens de druk aflaten door even te openen) of aarde pot (echte zuurkool pot)
  zuurkoolpotIk probeerde eerst met een weckpot, om te zien wat het resultaat was en of het wel zo simpel was dan men vertelde en kocht dan de zuurkool pot.
 • eventueel wei (vocht van yoghurt, als je deze laat uitlekken) of ongezoete karnemelk
 • eventueel water
 • Verzwaringsstenen of een alternatief hiervoor (wees creatief)

 

Werkwijze

Verwijder de eerste, vaak vieze, bladeren van de kool en doe ze weg.
Trek dan de eerste 3 a 4 volgende bladeren van de kool en bewaar ze tot op het einde.
Snijd de zuurkool in zéér fijne sliertjes met behulp van de mandoline (opgelet voor de vingers) of een groot mes (heb je grotere slierten dan lukt het ook, maar dat eet minder fijn, vind ikzelf). Doe deze slierten in een grote kom en voeg het zout toe.

mandoline en zout
Kneed de koolslierten met het zout, tot er veel sap uit de kool komt.
Schep vervolgens de kool MET het sap over in de door jou uitgekozen pot (weckpot of zuurkool pot of Keulse pot).
Stamp de kool goed aan met een stamper of je vuisten, opgelet voor de pot natuurlijk!
Voeg eventueel wat water toe zodat alle kool onder staat.
Plaats de koolbladeren die je bewaard had bovenop alle kool in de pot (als deksel) en plaats de verzwaringsstenen.

 

Zo blijft alle kool onder het vocht.Sluit de weckpot (vergeet niet af en toe de druk af te laten door eventjes te openen) of zuurkool pot (voeg water in het waterslot).
Zet de pot een week op kamertemperatuur, de fermentatie zal beginnen. Kleine belletjes verschijnen… Plaats vervolgens na een week de pot op een koele plek (frigo, kelder, koelste plek in huis).
Mocht er bovenaan toch schimmel vormen, dan schep je deze af en laat de pot verder staan…
Om echt te vermijden dat het mis gaat kan je melkzuurbacteriën toevoegen aan je versnipperde kool. Wanneer je alle koolsnippers met sap in de pot deed, voeg je de wei of karnemelk toe. Hierdoor injecteer je de kool met de juiste bacteriën waardoor de pH onmiddellijk daalt en dus ongewenste bacteriën of schimmels minder kans maken, maar dit hoeft niet.

Wees niet bang om te proeven (ik had dat de eerste keer en onterecht, het was super lekker). Op de geur niet zo zeer afgaan, zuurkool smaakt véél lekkerder dan het ruikt (ook bij zuurkool uit pakjes gekocht in de winkel).

Laat de kool toch drie weken fermenteren voor je ermee kook, geef het de tijd om op smaak te komen.

Vanaf nu kan je de zuurkool (want dat is het geworden, dank je wel melkzuurbacteriën) naar believen uit de pot halen en de rest laten zitten. Het is  nu +/- een jaar koel te bewaren.

Tips

 • maak eens een vegetarische schotel met zuurkool
 • eet zuurkool vaak rauw, zo gaan de melkzuurbacteriën niet dood en de vitamine niet stuk! Superfood – gehalte stijgt
 • rauwe zuurkool, probiotica ten top (bvb bij last van darmen, na een antibiotica kuur, …). Superfood – gehalte stijgt nog meer!
 • varieer in je kolen! Maak eens zuurkool van rode kool of spitskool of groene kool of spruitjes of… Eventueel ik kleinere hoeveelheden.
  Doe ne keer zot!
 • fermenteer eens andere groeten zoals: daikon, radijs, rammenas, worteltjes, uitjes… of maak eens een pot gefermenteerde gemengde groentjes…
 • Voeg kruiden toe zoals peperbolletjes en/of jeneverbessen…mmm…

Laat me zeker weten hoe lekker het geworden is!!!!

 

Geef een reactie