Shiitake kweken

De shiitake (Lentinula edodes) is een eetbare paddenstoel, die van nature voorkomt in China en Japan.

De paddenstoel groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. De paddenstoel verkrijgt door droging een nog betere smaak en behoort tot de duurste paddenstoelen die in winkels voor levensmiddelen te koop zijn. In Nederland bestaan een paar kwekerijen. In het Verre Oosten wordt deze paddenstoel sinds eeuwen gekweekt en bijzonder gewaardeerd vanwege de geneeskrachtige werking, waar zij om bekendstaat.

Kan je deze ook hier kweken, dacht ik…
Uiteraard was ik niet de eerste met deze bedenking, internet biedt veel info en aanbod aan mycelium.

Hoe ben ik begonnen:

Informatie vergaren

Wat is een paddenstoel: de bovengrondse vrucht, door de samensmelting van een vrouwelijke en mannelijke ondergrondse zwamvlok van dezelfde soort. Wanneer de paddenstoel volgroeid is, bezit hij sporen (soort zaad) die hij op zijn beurt los laat en deze groeien uit tot een zwamvlok, afhankelijk van de soort in hout of in de grond.

Zoektocht

Shiitake groeit op hard hout, dat reeds 3 maand gekapt is. Hout bevat van nature schimmelwerende stoffen. Na drie maanden verliest gekapt hout zijn schimmelwerende eigenschappen. Dan is het veilig om je de schimmeldraden (mycelium) in het hout te brengen.
Vervolgens heb ik mycelium (schimmeldraden van de shiitake) nodig om het stuk eik te enten (infecteren). Deze vond ik online onder de vorm van duveltjes (waarmee je ikea meubelen in mekaar zet). Deze duveltjes werden geënt met shiitake mycelium.

Werkwijze

Ik boorde om de 10 cm gaatjes in de stronk(eik). Vervolgens klopte ik de duveltjes in de gaatjes (1 per gaatje). Wanneer de duvel erin zit maak je het gaatje dicht met wat zuiver kaarsvet (opwarmen en met een penseel over het gaatje wrijven).

Stammen bewaren

Leg de stam(men) op een plekje op het noorden horizontaal in aarde. Hierdoor droogt de stronk niet uit. In de lente laat je de stronk eens vallen of klop je er met je hamer tegen. Trillingen doen de shiitakes activeren.
Je zal vluchten shiitake verkrijgen tot het hout op is.

Stand van zaken

Het is nu lente, 10/04/2016. Wat zag ik vandaag:

Shiitake1 Shiitake 2 Shiitake 3

De eerste Shiitake knopjes zijn er!!!!! Spannend…
Als nu de slakken er niet mee gaan lopen (want die lusten dit super graag) dan hebben we binnen enkele weken… Lekkere Shiitakes van eigen kweek!

Tips

  • Kijk welk hout in je tuin weg mag en welke soort eetbare paddenstoel hierop groeit.
  • gebruik geen hout dat langer dan 1 jaar gekapt is, deze is vaak al geïnfecteerd door een andere zwam. Zwammen huizen niet graag samen, er zal concurrentie ontstaan en jouw geïnfecteerd mycelium zal waarschijnlijk verliezen en sterven = geen eetbare paddenstoelen
  • Ent in de lente, zo heeft het mycelium 2 seizoenen tijd om het hout te doorgroeien voor koude temperaturen komen.
  • Je kan verschillende soorten hout injecteren (enten) met een soort eetbare paddenstoel. Zo heb je in de winter bvb fluweelpootje op wilg, beukenzwam op beuk, oesterzwammen op wilg…

 

17/4/2016

De shiitakes blijven goed groeien.

Hopelijk zijn ze zo lekker dan dat ze eruit zien…

shiitake2

shiitake1 shiitake

Geweldig toch! Nu jij…

Geef een reactie