Ovengedroogde kerstomaatjes

Gedroogde tomaatjes, de oplossing wanneer je (kers)tomaten teveel hebt. Je kan ze lekker bewaren op olie in de frigo.
Al staan ze bij ons niet lang in de frigo 😉

Je kan het eten als :

  • bijgerecht
  • als je ze mixt als boterham pasta of op een toastje als hapje of als dip
  • in stukje gehakt in brood (focaccia)

Recept

Benodigdheden

(kers)tomaten
kruiden naar keuze/smaak bvb. laurierblad, oregano, tijm, rozemarijn, teentje look…
zout
suiker
peper
olijfolie

Werkwijze

Snijdt de tomaten in twee. Leg de tomaten met de snijkant naar boven en bestrooi met een beetje zout en suiker (maak een mengeling van gelijke delen suiker en zout).
Leg ze met de snijkant naar onder op de bakmat/bakpapier. Laat de tomaten 1 uur rusten. Het eerste vocht loopt uit de tomaat.
Vervolgens voeg je de kruiden en peper toe. Overgiet alles met een klein beetje olijfolie. Meng alles goed.

Draai alle tomaatjes nu met de snijkant naar boven en laat drogen in een voorverwarmde oven van 100°C. Dit gedurende 4 a 5 uur (afhankelijk van hoe droog je ze wenst).
Na 4 a 5 uur zijn ze half droog, zo eet ik ze het liefst.

(eventueel) Bewaren

foto van Julie Cieters.

Je kan de ovengedroogde tomaatjes onmiddellijk eten warm of koud.
Je kan ze in olijfolie leggen met daar de kruiden en look bij. Plaats je potje dan wel in de frigo.
Je kan ze mixen tot pesto met wat look en andere aromaten naar keuze en bij pasta eten en de rest bewaren in de frigo.
Je kan ze verwerken in sauzen, brood…

Lang zal je ze niet hoeven te bewaren!

Geniet ervan!

 

Geef een reactie