Appel-frambooscider

Een probeersel dat zeker gesmaakt mag worden…

Appelcider, al veel over gehoord maar ik had het nog nooit gedronken.

Toch wilde ik het zelf eens brouwen, altijd goed om m’n eerste brouwervaring op te doen.

Recept

Benodigdheden

1L appelsap
bierfond (hier zit biergist in, ik gebruikte de fond van Hopus)
gistfles (Dame Jeanne) of weckfles

 

doekje om de gistfles af te sluiten

 

Werkwijze

Werk hygiƫnisch! Poets alle flessen met bicarbonaat en of steriliseer ze.
Kies een biertje met nagisting op de fles (vb. Hopus). Giet het bier in een glas en doe de fond in een apart flesje. Drink het bier op…mmm…
Giet in het flesje met fond +/- 100 ml appelsap en laat 2 dagen gisten, nu heb je een starter met veel gist erin.
Vervolgens giet je de starter bij de rest van het appelsap. Doe dit in een ruime gistfles of andere fles. Plaats een waterslot of een doekje op de fles (tegen de vliegjes en stof).
Laat de fles op kamertemperatuur staan tot er geen leven meer in de fles zit (het gistproces valt stil).
Hevel de “cider” over in een propere fles. Laat deze nog 2 weken op kamertemperatuur staan.
Hevel de “cider opnieuw over in een nieuwe fles en voeg een koffielepel suiker toe voor de nagisting op fles en carbonisatie (bubbels). Sluit luchtdicht af, anders verdwijnt de carbonisatie (type beugelfles).

Laat nog zo lang mogelijk als je kan staan in een frisse ruimte (bvb frigo). Ik heb ze in maart gemaakt en nu (mei) de eerste open gedaan!

Ik had appel/framboossap gebruikt met als resultaat dat de cider vrij “kriek-ig” smaakt….mmm….

Er staat gewone appelcider te wachten, er staat appel/bosbescider te wachten…

Variatie is belangrijk! Als ze allemaal zo lekker zijn…

Veel plezier!!!! Doei….

Geef een reactie