Plagen

Waar wij in onze tuin wel last van hebben zijn plagen… Zoals elke tuin, tenzij je vergif spuit natuurlijk. Maar dat is niet ons concept.

Welke dieren plagen ons dan wel:

  • (woel)ratten/muizen

bron:www.tuinkrant.com

  • bladluizen (zwarte en groene)

bron: http://blog.zog.org/tag/bladluizen

  • aardrupsen

Bron: www.tuinadvies.be

 

Wat eraan gedaan? Je kan natuurlijk voor alles pesticiden gebruiken, maar dat willen we nu net zoveel mogelijk vermijden. In onze permacultuurtuin gaan we op zoek, soms met succes en som met veel tegenslag, naar alternatieven.

(Woel)ratten

Tot nu toe hebben we niet veel succes met natuurlijke vijanden aantrekken. Voor roofvogels is onze tuin te klein en de ratten/muizen zitten vooral in de buurt van de kippen. Daar krijgen ze natuurlijk gratis en voor niets een “all you can eat”- buffet.
Er zaten er soms zoveel dat we bij valavond zagen hoe de kleintjes buiten kwamen spelen. Eerst heel schattig van achter de ruit maar nadien…. heel frustrerend!
Ze woelen de hele tuin om. In het begin heel handig wanneer je je gazon ombouwt tot moestuin. (Je laat ze voor jou werken onder een plastieken doek). Maar krijg ze daarna maar eens weg. Ze zijn verzot op knollen en bollen in de moestuin. Wij ook, ze mogen mee-eten maar niet alles eh!
Gewone ratten en muizen, zij eten zowat alles graag, zeker in de lente. Vers uitgekomen groentjes of erwtjes die schieten, daar zijn ze verzot op! Wij ook!!! We hebben al zowat 40 erwtenplantjes in de grond gestopt en allemaal zijn ze op!

Mogelijke oplossingen (werken bij ons niet allemaal):

  • valletjes
  • gif (vaak afwisselen, ze zijn heel slim) Wel héél slecht voor roofvogels. Wanneer zij deze vergiftigde muizen/ratten vangen sterven ook zij hieraan. Hierdoor hebben we minder roofvogels waardoor we weer meer muizen en ratten hebben enz… Vicieuze cirkel!
  • roofvogels aantrekken (grote tuin), de onze is te klein.
  • Kippen net genoeg eten geven dat ze op kunnen, zodat er minder restjes achter blijven als buffet voor de ratten/muizen
  • honden of katteneten niet laten buiten staan ’s nachts
  • Kat aanschaffen (kunnen wij niet omdat ik allergieën heb en Jan niet wild is van katten)
  • Ijzeren staven in de grond kloppen met boven de grond flessen aan die door de wind trillingen geven onder de grond.

Bladluizen

Je hebt zowel groene, witte, zwarte, gele, rode en paarse bladluizen! Echt lastige beestjes. Wanneer een plant hier last van heeft gaan de bladeren naar binnen krullen. Dit doordat de bladluizen het sap eruit zuigen! Dat is durven. Op hun beurt produceren zij zoet honingdauw.  Hier zijn de mieren, bijen, hommels dan weer verzot op.
In de beginjaren van mijn groene vingers spoot ik met een ecologisch product. Ik besefte echter niet dat ik hierdoor ook de rovers dood spoot! Hierdoor zagen wij heel weinig lieveheersbeestjes en gaasvliegen enz…

Deze rovers wil je nu net wel in je tuin want de larven van zowel zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn er verzot op! Verslinden massa’s bladluizen.
Om onze tuin te laten herstellen in biodiversiteit heb ik dit jaar dan maar wat larven van deze rovers aangekocht, maar het is vrij duur in aankoop, vind ik.

larven

Hopelijk heeft dit wat succes. Ik heb namelijk vrij lang gewacht. Misschien gaan deze larfjes de hoeveelheid bladluizen toch niet meer aankunnen. Maar dat is niet erg. De lieveheersbeestjes blijven normaal wel en deze blijven bladluizen eten!

Opgelet! De mieren zijn lastig want deze gaan de bladluizen actief beschermen tegen rovers, anders is hun voedselbron verdwenen!

Ook mezen en andere tuinvogels eten bladluizen. Deze zitten wel massaal in de tuin, dus die laten we maar lekker hun ding doen.

Ook kan het zijn, dat de fruitbomen in ons geval, rassen zijn die niet goed bestand zijn tegen rassen. En die kans zit er dik in!
Ik kocht de appel- en perenbomen in een heel bekende winkel en deze winkel verkoopt de meest bekende soorten (Jonagold, Granny Smidt, …). Later liet ik me vertellen dat je beter de oudere rassen kon kopen die beter bestand zijn tegen deze plagen.
Finale oplossing:
Bomen verwijderen (gebruiken voor de kachel, dan heb je er nog iets aan) en ouder rassen aanplanten! Ik krijg het nog niet over m’n hart, dus ik geef het nog  jaar de tijd!

Aardrupsen

Niet te verwarren met engerlingen… Aardrupsen rollen zich op wanneer je ze aanraakt en hebben pootjes, engerlingen niet.
Wanneer we jonge plantjes in de grond stoppen dan worden ze overnacht net boven de grond afgebeten! Hoe erg! Ik wordt er gek van!

Het zijn de larven van de worteluil (nachtvlinder)

De natuurlijke vijanden zijn spitsmuizen, loopkevers en vogels.
Wat ik nu doe is vooral voorzaaien. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn laat ik ze afharden. Zo worden de steeltjes iets harder en taaier om door te bijten door de aardrupsen. Zo blijven onze plantjes dan toch leven.

 

Algemeen besluit

Creëer een zo divers mogelijk milieu in je tuin. Op een bepaald moment zullen de plagen stoppen doordat de ene stoort de andere soort inperkt.

 

Geef een reactie