Vlier

Waarom vlier?

  • voor de smaak van de bessen
  • voor de smaak van de bloesems
  • omdat je het vaak gratis kan vinden in onze natuur
  • omdat het goed is voor je lichaam!

bron: http://ecolonie.org/eco/nl/meewerken/projecten_en_ideen/plant-van-de-maand-vlier—sambucus-nira.php

 

Geneeskrachtige delen

Bloemen en de vruchten

 

Toepassingen

Vlierthee is zweetdrijvend en wordt daarom ingezet bij ziekten waarbij uitzweten de genezing bevordert bvb griep, hoest, longontsteking, neusverkoudheid en reuma.

De bessen (nooit rauw eten,ze veroorzaken braakneigingen) werken als moes heilzaam bij darmontsteking, neuralgie en ischias en zijn ook bloedzuiverend. Vlierbessenwijn reguleert de stoelgang, geneest darmkolieken, bevordert de eetlust en versterkt de circulatie.
Vlierbessensiroop werkt versterkend op het immuunsysteem, werkt goed bij verstopte neus, griep, verkoudheid, gist infectie.

(bron: geneeskrachtige kruiden en planten herkennen en gebruiken Deltas natuurgids)

 

Vlierbessensiroop

Benodigdheden

1L vlierbessensap (nooit rauw vlierbessensap drinken, het veroorzaak diarree en braken)
500g suiker

Werkwijze

Breng het vlierbessensap aan de kook en voeg de suiker toe.
Wanneer de suiker opgelost is de hete siroop overbrengen in weckflessen.

Opgelet, siroop is gloeiend heet!

Tips

  • je kan tijm, kruidnagel en/of rozemarijn toevoegen aan de flessen siroop
  • stoof eens peertjes in deze siroop, mmm
  • vlierbessensap verkrijg je door de vlierbessen te kneuzen met een pureestamper. Vervolgens de puree uitwringen door een neteldoek.
  • maak eens vlierbloesemsiroop

 

Groetjes!

 

 

 

 

Geef een reactie