Vlierbloesem tijd!

Je ziet ze overal, bloesems. Wat is de natuur toch mooi deze tijd.

Ook de vlier staat in bloei, mooie witte bloemschermen en die zoete geur… Vlierbloesems… Zalig…

Het heeft de voorbije dagen zo hard geregend en vandaag… vandaag was het eventjes droog! Mijn kans om eventjes de straat af te lopen naar een vlier, in bloei, die al enkele dagen in m’n oog viel.

Vlier is niet alleen mooi om naar te kijken. Hij heeft ook veel te bieden. Zowel van de bloesems als van de bessen kan je super lekkere dingen maken.

Vandaag maakte ik vlierbloesemsiroop en met de overschot van de bloemen maakte ik thee (aangezien ik last heb van een verkoudheid)…

Mmmm, die geur! Toch een beetje zomer, in m’n tas dan!

 

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

Benodigdheden

2L water
20-tal tot zoveel mogelijk schermen (frisse, volledig open bloempjes)
2 kg suiker (ik gebruik ongeraffineerde suiker, vandaar dat de kleur wat donkerder is)
sap van 1 citroen

Werkwijze

Laat 2L water met de suiker oplossen tot siroop. Vervolgens giet je de siroop over de bloemen en laat ze tot de dag erna intrekken in de siroop. Voeg het citroensap toe. Zeef de siroop door een theedoek.
Giet de vlierbloesemsiroop in een reservoir en klaar is kees.

Tips

  • super lekker aangelengd met spuitwater
  • heerlijk, aangelengd met cava
  • zalig wanneer je er je gin-tonic’ske mee verrijkt
  • Siroop is zeer lang houdbaar omwille van het hoge suikergehalte
  • maak thee van de schermpjes ipv siroop

Veel plezier!

 

Geef een reactie