Risotto met lentegroentjes

 

Met de groentjes, gevonden en gezocht, uit de tuin gaan we uiteraard iets lekkers maken. Maar wat?

Dit is hoe ik voortaan meer wil koken…
Zoeken in ons “voedselbosje” wat rijp is of klaar is om te plukken EN DAN nadenken wat kan ik ermee maken…
Zo probeer ik de groente- en fruitkalender ook toe te passen, wat zijn de seizoensgroenten en hoe kan ik ze klaarmaken…

Lentegroenten

Recept lente risotto

Benodigdheden

  • risotto rijst (1 hand per persoon)
  • hete groentebouillon, 2 kopjes per handje rijst (je kan dit ook steeds vervangen door kippenbouillon)
  • lentegroentjes (ik had: nog een restje worteltjes in de frigo, melde, spinazie, topjes van bonen, rucola, venkelloof (rode en groene), japanse look, mini-uitjes, mosterdblad, tuinbonen, ui…)
  • scheutje rode of witte wijn (ik had geen witte meer…)
  • boter of olie
  • (plantaardige)room of geraspte harde kaas

 

Bereidingswijze

Hak de groentjes in “kleinere” stukjes.
Bak wat boter in de pan. Voeg de ui toe en bak ze glazig. Vervolgens voeg je de worteltjes toe. Laat alles enkele minuutjes stoven.
Voeg de rijst toe en laat deze glazig worden. Blus met een scheut wijn. Laat de wijn zonder deksel op de kom in de rijst trekken.
Voeg de bouillon toe en laat de rijst garen.
Wanneer de rijst gaar is en het vocht ook goed in de rijst getrokken is, voeg je de verse tuinbonen toe (deze zijn zeer snel gaar). Vervolgens de room en/of kaas. Plus ook een goede klont boter of scheut olie. Dit maakt alles lekker smeuïg.
Helemaal op het einde voeg je de bladgroenten en kruiden toe. Deze hoeven niet meer mee te koken! Ze zouden teveel smaak en vitaminen verliezen.

Klaar is de lente risotto!

 

Tip

  • Voor niet-vegetariërs past hier zeker een stukje vis of vlees bij!
  • Varieer in je groentjes, zolang je de harde groenten laat mee stoven en de zachte groenten op het einde toevoegt, zit je altijd goed.
  • De alcohol kookt weg dus is de lente risotto veilig voor kindjes. De onze vonden het heel lekker.
  • Decoreer op het einde met eetbare bloemen (rozenblaadjes, rucolabloempjes, Oost-Indische kerst bloem en bloemknopjes, …)

 

Wat voeg jij toe aan je risotto?
Heb jij tips voor mij?

 

Groetjes en smakelijk!

 

 

 

 

 

Geef een reactie