Volle yoghurt

Alsof we nog niet genoeg aan het fermenteren waren, uiteraard kan je ook héél makkelijk zelf yoghurt maken!
Het wordt steeds moeilijker om in de winkel een lekkere volle yoghurt te vinden, alsof we allemaal op dieet moeten! Aan de yoghurt zal het toch niet gelegen zijn, toch?

 

Wat is yoghurt

Wanneer je melk laat staan op kamertemperatuur zal dit uiteindelijk yoghurt worden wanneer bepaalde bacteriën aanwezig zijn.
Eigenlijk fermenteren we de melk dus en zal ze stremmen. Vervolgens krijg je dan een lekker dikke, volle yoghurt.
De bacteriën verbruiken lactose waardoor de melk licht verteerbaar wordt.
Wanneer je half volle en magere melk neemt om yoghurt te maken zal de yoghurt minder dik (tenzij je melkpoeder toevoegt) zijn.

 

Hoe maak je yoghurt

Wanneer je dus melk ent met de juiste bacteriën en bij een stabiele temperatuur van 35°C tot 45°C plaatst dan heb je 12 a 15 uur later lekker smeuïge yoghurt.
Bij hogere temperaturen zullen de bacteriën sterven en bij lagere temperaturen zal de werking van de bacteriën stil vallen of verminderen.
Uiteraard is na 1 nacht de hoeveelheid goede bacteriën explosief gestegen! Dit is zeer goed voor de darmen: probiotica!

Wij gebruiken een yoghurtmachine. Dit is eigenlijk een machine die een bepaalde temperatuur aanhoudt (incubator).
Verder doet het toestel niets. Je kan dus ook je oven e.d. gebruiken.

 

Recept voor natuur yoghurt (kijk bij de tips)

Benodigdheden

  • 1L volle melk, op kamertemperatuur (bij halfvolle of mager dien je melkpoeder toe te voegen voor een dikkere yoghurt, hier heb ik geen ervaring mee) Melk van bij de boer altijd eerst eventjes laten koken (geeft de lekkerste yoghurt, vind ik en de kinderen).
  • 1 klein potje bio yoghurt (of een yoghurt bacteriecultuur van bij de apotheek)

Werkwijze

yoghurt maken

Doe in een kom de melk (kamertemperatuur).
Voeg het potje yoghurt of de bacteriecultuur toe. Nu heb je de melk geënt met de juiste bacteriën.
Zet de pot in een incubator (oven op 35°-45° of yoghurtmachine) en laat 12 tot 15 uur staan. Je kan ook de geënte melk in kleine potjes verdelen en dan laten incuberen. Zo is de yoghurt mooi verdeelt ik kleine porties maar hoeft niet.

 

 

 

 

 

Tips

  • voeg honing, suiker, fruitsiroop, vanille en/of fruit (opletten met ananas, dit zou niet werken door aanwezigheid van een zuur) toe aan de melk (vóór de incubatie)
  • toevoeging van fruitsiroop aan de melk bvb frambozensiroop, geeft de smaak van de roze “slangetjes yoghurt” van vroeger…
  • eet yoghurt met confituur… mmm….zo lekker
  • laat de yoghurt uitlekken in een doek  zo krijg je plattekaas (voeg hier kruiden aan toe of maak er tzatziki van…ooh zalig lekker)
  • eet yoghurt het na een antibioticakuur om je darmflora terug in orde te krijgen

 

Experiment (19/6 gestart)

Als experiment heb ik geënte melk op kamertemperatuur gezet. Ik vroeg me af of en wanneer deze yoghurt zou worden.
Het is ongeveer 21°C in onze keuken.
De vragen in mijn hoofd:

  1. hoe lang duurt het om de melk om te zetten naar yoghurt bij 21°C?
  2. Zal de melk eerst schimmelen voor de yoghurt kan worden (ik verwacht van niet aangezien de bacteriën met meer zijn en hun omgeving, de melk dus, zullen beschermen van indringers)?
  3. als er yoghurt ontstaat is deze dan even lekker en even dik?

Ondervindingen:

  • (20/6) na 15 uur nog geen stremming van de melk (de geïncubeerde geënte melk is wel lekker dik, dus yoghurt geworden)

Voor de geïnteresseerden laat ik zeker weten wat het geworden is.

 

 

Yoghurt zelf maken is dus helemaal niet moeilijk!
Veel plezier ermee en smakelijk!

Groetjes

5 comments on “Volle yoghurt

  1. Hallo!
    Om platte kaas te maken, moet ik dan gewoon mijn zelfgemaakte yoghurt in een neteldoek gieten en laten uitlekken?
    Hoe lang moet je dit dan laten lekken?
    Wij eten het liefste yoghurt, maar Jul plattekaas, dus als ik beide kan maken, zou dat super zijn!
    Groetjes

    • Hey Marieke

      ja hoor, yoghurt gewoon laten uitlekken in de zeef maar leg er eerst een neteldoek in 😉
      Tip: Doe er dan look in en uitgelekte geraspte (gene moes eh) komkommer in. Zet een uurtje of langer koud en je hebt tzadziki!(sorry ik liet mij efkes gaan , ik heb honger)

      Lekker smeuïg

      Groetjes

  2. Echt super van smaak!
    Gemaakt met volle melk van de boer en absoluut niet te vergelijken met wat je in de winkel koopt.
    Zo vol van smaak, mooi stevig!
    Merci voor de tip!!

Geef een reactie