De perfecte veggi BBQ, voor mij…

Wanneer het mooi weer is, ik kan het me bijna niet meer voorstellen na zoveel regen, maar wanneer het zonnetje schijnt denken we onmiddellijk…

BBQ!

Dan word je uitgenodigd bij super lieve mensen die dan willen rekening houden met de vegetariërs in het gastgezin! Maar als je niet vegetarisch eet is het vooral vlees die op de BBQ gaat, toch?

De veggiburger, voor niet vegetariërs het alternatief voor vlees op de BBQ.
Heel lief maar lekker???
Wat ik nu schrijf is mijn persoonlijke mening, maar een veggiburger is vaak gepaneerd. Een gepaneerd iets (of het nu een burger is of kip of vis) heeft vetstof nodig om als bruin korstje gebakken te worden. Bij een BBQ komt er niet veel vetstof aan te pas op de grill.

Aangezien de zon op vakantie is en wij vast zitten in België kan ik alleen maar dromen van een perfecte veggi BBQ…

Aperitief en aperitiefhapjes

  • Gin-ginger ale of sangria (met massa’s fruit, goed ingetrokken)
  • Zacht kaasje, kruisje in het midden en op de BBQ. De kaas wordt lekker smeuïg. Dit met stokbrood…mmm…
  • Snijd een aubergine overlangs in 2 en bak deze gaar. Laat ook een teentje (of 2) look, in zijn verdroogd jasje, meebakken. Hol de aubergine uit en pureer samen met de look, wat olijfolie, peper en zout : baba ganouch! Super lekkere dip voor stokbrood of krackers.
  • Guacamole (is niet op de BBQ maar ik ben er verlekkerd op): rijpe avocado, kerstomaatjes, olijfolie, peper, zout, citroen, verse koriander en alles in de blender. Simpel maar zo lekker. Wel opletten want door lucht wordt hij snel bruin. Best een laagje citroensap opleggen mocht je hem op voorhand maken. Dit met nacho chips (of hoe heet dat)…

Hoofdgerechtjes

  • Snijd plakjes van courgette en aubergine. Wrijf ze in met look-olijfolie en grillen maar.
  • Maak brochettes van zachte groenten (ui, courgette, maïs) met halloumi-kaas
  • Grill zoete maïs! Vervolgens wrijf je er wat ghee (of gewone echte boter) op en een beetje zout… suuuuuper lekker is dit!
  • Maak een salade met gegrilde groentjes. Snijd hiervoor de gegrilde groentjes in kleine stukjes en voeg ze toe bij gekookte bulgur of quinoa of couscous. Vervolgens een lekkere vinaigrette over.
  • Neem een portobello (mega grote paddenstoel) en doe er eventueel kruidenkaas in. Grill snel gaar! Super! Dit kan uiteraard ook met gewone champignons.
  • Uiteraard tomaat mag niet ontbreken! Stop per tomaat een laurierblaadje (sneetje maken en hop…) en grillen maar of maak een tomatensalade (in stukjes: tomaat, uitje, koriander of basilicum, peper en zout)
  • Maak tzatziki, lekker als dip maar ook lekker als bijgerecht: uitgelekte natuur yoghurt (24 uur). Rasp komkommer en laat deze uitlekken of wring uit met je handen. Voeg deze komkommer, geperste look, peper en zout toe aan de yoghurt. Laat een paar uur koud staan zodat de look haar werk kan doen…
  • Maak een salade van bladgroenten (sla, monsterdblad, jonge spinazie, melde, …). Voeg schijfjes radijs, lente ui, gesnipperde appel en eventueel banaan (super lekker maar mag niet overrijp zijn) toe. Voeg net voor het opdienen een beetje mayonaise toe.
  • Smeer aardappelen in met olie en vervolgens met zeezout en laat poffen op de grill.

Eigenlijk is er na al dit geen plaats meer voor dessert maar… dan wachten we een beetje tot er terug een gaatje is en dan….

Dessert

  • Banaan en of ananas grillen op de bbq, dan chocoladesaus erbij en een bolletjes ijs! Warm en koud gaat altijd goed samen!

Tips voor niet vegetarische BBQ’ers

  • Bak de groetjes eerst en dan het vlees
  • Als je toch veggiburgers of dergelijke bakt, gooi er daarna niet het gebakken vlees over (ECHT MEEGEMAAKT)!
  • Wat lief dat jullie ook aan de vegetariër denken 😉

Dit is voor mij de ideale veggi BBQ, tot nu toe! Uit ervaring, wanneer we hier BBQ’en eten de genoodigden even graag de vegetarische gerechten dan het vlees hoor 🙂 🙂 🙂

Wat eet jij op je vegetarische BBQ?

Heb jij tips voor mij? Altijd welkom, we houden van variatie.

2 comments on “De perfecte veggi BBQ, voor mij…

  1. Hey Julie, op de bbq doe ik de champignons altijd met een zelfgemaakte kruidenvulling op basis van RICOTTA… deze kaas blijft net iets steviger dan een klassieke kruidenkaas, je kiepert er zoveel look en kruiden in als je zelf wil, of je maakt verschillende soorten vulling ( ook zeer geschikt : ricotta mengen met tamelijk veel satékruiden) je gaat zien : erg lekker, probeer gerust en laat iets weten 😉 is trouwens een receptje van Pieter De Clerck, die het ooit serveerde op een kampioenschap voor klassieke bbq, maar ssstttt 😉
    Groetjes
    Ann

Geef een reactie