Vegetarisch eten: 3,2,1 start!

Niet vegetariërs: “ah Julie, ik heb gehoord dat je vegetarisch bent”
Neen, ik eet vegetarisch. Ik ben nog steeds Julie… 😉

Sinds een aantal jaar ben ik overgeschakeld van een vlees naar een vegetarisch eetpatroon…

Wat héél veel mensen vragen:

Waarom?

Er zijn zoveel redenen voor mij:

 • wat ik van vlees echt lekker vond was: kip, witte pens en gehakt, dus ik ben nooit echt wild geweest van vlees
 • omdat er zoveel dierenleed mee gemoeid is
 • omdat we perfect kunnen leven zonder vlees is dus het dieren eten geen noodzaak
 • omdat het vlees en de vis die we nu kopen in de winkel TOTAAL de kwaliteit niet meer is van vroeger. We willen geen geld meer geven voor eten (alles is spotgoedkoop), maar de kwaliteit is mee achteruit gegaan: denk maar aan de behandeling van gekweekte dieren met antibiotica (preventief), vervuiling van de zee…
 • voor het milieu
 • Op de site van EVA (http://www.evavzw.be/waarom-plantaardig) vind je nog meer info omtrent waarom plantaardig eten
 • mijn portemonnee… Ik KAN (niet altijd zo) goedkoper eten dan Jan, vlees is duurder dan groenten ook al is de kwaliteit niet goed meer!
 • mijn gezondheid

Oké, groenten hebben ook te lijden onder pesticiden, milieuvervuiling e.d. Daarom eten we zoveel mogelijk biologische en biodynamisch. Biologisch betekent niet pesticiden vrij, want deze zitten toch in de grond door de boeren die het wel nog gebruiken. We helpen toch de boeren al een beetje die geen pesticiden willen gebruiken en rekening proberen te houden met het milieu.

Hoe maakte ik de overschakeling:

Ik ben gestart met het huren van alle boeken en kookboeken, omtrent vegetarisch eten, die ze in de bib aanboden. Dit was zeer leerrijk! Informatie is belangrijk.
Ook kocht ik veel vegetarische kookboeken: variatie en zoooo’n lekkere gerechten dat je vlees niet meer mist!
De site van EVA was ook een hele hulp! www.EVA.be

Ik geef eerlijk toe, in het begin was het niet makkelijk, zeker omdat Jan en de kinderen wel nog vlees eten. Overschakelen naar een andere eetpatroon moet je voor jezelf doen en niet voor anderen. Leef en laat leven! Alles kan, niets moet!

Door vegetarisch te eten, begon ik meer fruit en groenten te eten, sapjes en smoothies was ik vroeger al verlekkerd op…
Ook probeer ik zo veel mogelijk biologisch en lokaal te eten. Dit is beter voor het milieu en beter voor de lokale zelfstandige. Zo zijn er heel veel leuke projecten waar mensen hun schouders onder zetten, bvb de boer dichter en rechtstreeks bij de consument brengen ipv via een grote marktspeler…

Nu eet ik ook veel gevarieerder, er is meer dan rijst, aardappel en pasta; er is meer dan bloemkool en wortels; er is meer dan veggiburgers…
Vegetarische kookboeken zijn hierbij uiteraard een grote hulp!
Je wordt dus geen konijntje die enkel leeft van salades!

Een vegetarisch eetpatroon is een “klein” beetje anders dan een niet vegetarisch eetpatroon.

Vaak bestaat een eetpatroon met vlees uit: aardappel (of rijst of pasta), met groenten en vlees.
Ook al werd ons geleerd dat we best maar 100 g vlees per dag eten, eten we per diner of lunch vaak het dubbele als het niet meer is.

http://i2.wp.com/www.gezondheid.be/files/voedingsdriehoek-789.jpg?w=1140

 

Een vegetarisch diner of lunch bestaat uit : zie veggi voedingsdriehoek hieronder.

http://www.evavzw.be/sites/default/files/publication/files/eva-voedingsdriehoek.pdf

 

Ik wil zeker mijn ideeën niet opdringen noch vleeseters een schuldgevoel geven. Iedereen moet vooral doen waar hij of zij zin in heeft en in gelooft.

Ik deel dit eventjes mee voor zij die ook liever willen overschakelen naar een vegetarisch eetpatroon of een flexitarisch eetpatroon (meer veggi inbouwen). Je kan bij de meeste vegetarisch gerechten perfect een stukje vlees of vis serveren wanneer dat nodig zou zijn.

Binnen ons gezin

Jan en de kindjes eten flexi-tarisch… Dit houdt in dat ik meestal vegetarisch kook, dus met heel veel (verschillende) groenten, maar voor hen een stukje vlees of vis voorzie.
Zo leren de kindjes veel verschillende groentjes kennen (soms met en soms tegen hun zin). Ze zijn niet verplicht hun hele bord leeg te eten, maar zijn wel verplicht te proeven. Zo blijft het gezellig aan tafel.

Wij eten ook (zo veel mogelijk) seizoensgebonden (op deze blog vind je per seizoen een kalender met welke groenten en fruit er op dat ogenblik ter beschikking zijn en dus ook het goedkoopst).
Zo hebben wij in de zomer echt zin in de eerste aardbei of zin in de eerste tomaten!
We proberen uit ons klein voedselbosje zoveel mogelijk voedsel te halen en eten dus ook met de tuin mee… Wilde groenten horen hier ook bij.

Ons eetpatroon is verre van perfect en wat is perfect?
We doen waar we ons goed bij voelen en halen er zoveel mogelijk energie uit.
Hier wordt ook gesnoept, hier wordt ook suiker gegeten, … Maar met mate!

Af en toe zal ik receptjes neerschrijven die ik gemaakt heb en waar ik ze gehaald heb. Ik hoef het warm water niet uit te vinden als anderen er dagdagelijks mee bezig zijn.

Welke vegetarische kookboeken gebruik(te) ik:

 • Start to veggi
 • De moestuin van mme Zsazsa (zowel recepten als moestuin info)
 • Veggi met groenten in de hoofdrol
 • Donderdag, veggidag
 • alles wat ik in de bib kon vinden…

Misschien heb ik mensen geïnspireerd, misschien mensen nog meer sceptisch gemaakt maar toch doen nadenken…

Voel je goed bij je keuzes, dat is het belangrijkste…

Groetjes, veel plezier en vooral SMAKELIJK!

Geef een reactie