Natuurlijk lichaam: wassen

Laat ik eerst en vooral duidelijke zijn  dat wat ik allemaal neerschrijf, onze ervaringen, bedenkingen enz… zijn. Dit is voor iedereen anders. Elke lichaam is anders en maar goed ook… 😉

Wanneer ik thuis woonde hadden we thuis een boiler als warm water reservoir. Deze warmde op gedurende de nacht, waardoor we ook enkel deze hoeveelheid warm water ter beschikking hadden om, gedurende de dag erna, te gebruiken.
We waren met  vieren thuis. Dus niet iedereen kon elke dag een bad of douche nemen … Dit vond ik als puber verschrikkelijk! “Iedereen” op school leek zich elke dag te douchen en ik moest aan de lavabo…
Wanneer ik ging samen wonen met m’n man dacht ik: “Eindelijk, alle dagen een bad! Zalig!”

Niets was minder waar.
Ik nam iedere dag een bad met veel bubbels of een kei lange douche! Dat was ook zalig, maar daarna!!! De hel! Men huid droogde razendsnel uit!
Dikke ronde vlekken en droge eczeem waren het resultaat. Om maar te zwijgen van de rekening van het water!

Meermaals hoorde ik van de dokter: “Je moet je minder wassen. Enkel wanneer je vuil bent (modder, echte vuil,…) zeep gebruiken. Badschuim achterwege laten en je haar enkel wassen als het echt vettig is.”

Nu gebruiken de kinderen en ik enkel een stuk zeep (bio en vaak o.b.v. olie). Ik weet het, terug naar af! Een STUK zeep is “passé”…
Maar door een stuk zeep verspillen we minder zeep, het is vaak goedkoper en we verminderen onze afval.
Wat shampoo betreft, gebruiken we parfum vrije shampoo (bio) en wassen enkel ons haar als het vuil of vet is.

Je kan uiteraard ook zelf “shampoo” en zeep maken (o.b.v. natriumbicarbonaat, “no poo” heet dit)!  Heel fijn om te doen en dan weet je weer wat er inzit.

Je hoofdhuid produceert van nature vet om je hoofdhuid en haar te voeden. Ook hier heeft je huid een natuurlijk flora. Wanneer je je wast met zeep verstoor je eigenlijk dit proces en zal je hoofdhuid juist meer vet produceren om de verstoring te compenseren.
Eigenlijk zou je je haar dus beter niet wassen en na een tijdje zou er een herstel moeten ontstaan van de vet productie. Hierdoor zou je je haar niet meer hoeven te wassen en zal je ook geen vet haar meer hebben. Verfrissen kan dan gewoon met water.

Zelf heb ik het nog niet geprobeerd (dilemma hygiëne norm van vandaag versus gezondheid).
Zie hier Green Evelien, iemand die goede resultaten behaalt zonder zeep http://www.greenevelien.com/1Eco_8verzorging.php#shampoo

Verder gebruik ik ook geen boylotions ed. meer. Sinds ik erop let om gedurende de dag meer te drinken heb ik ook veel minder last van droge huid…
Als ik dan toch eens last heb van droge benen ofzo gebruik ik amandelolie of een andere olie.

Mijn kasten in de badkamer zijn dus vrij leeg! hahahahah….. een kast gespaard…. 🙂 🙂 🙂

Geef een reactie