Sugaring (ontharing met suikerwax)

Dilemma (alweer)!

Wat is het gezondst: beharing of niet?

De norm van vandaag: alles moet weg!

Toch ben ik ervan overtuigd dat lichaamsbeharing z’n nut heeft. Vooral rond lichaamsopeningen…
Ooit las ik een studie over de baard (bij mannen uiteraard). Conclusie: in haren kunnen meer bacteriën circuleren (lijkt negatief maar wacht, lees nog even verder). Deze bacteriën leven gezellig samen met ons, dit heet ons normaal flora. Normaal flora heb je overal. In je: oren, ogen, neus, keel,darmen, vagina,… Deze zorgen ervoor dat bacteriën en virussen die er niet hoeven te zijn aangevallen kunnen worden. Eigenlijk zijn deze “safariparken” dus het leger van onze lichaamsholtes. (opgelet, antibiotica valt ook je safariparken aan, dus als het niet nodig is, niet gebruiken)
Door beharing zouden er nog meer leger zijn waardoor ziekmakende micro-organismen die willen binnen dringen al aangevallen worden van voor ze binnen zijn, dus in de beharing (baard, schaamhaar, enz…).

Dus als we even de lijn doortrekken leven we nu te hygiënisch. We maken teveel normaal flora stuk waardoor we meer ziekmakende bacteriën en virussen binnen krijgen… Dit is in ieder geval mijn conclusie…

Verder over beharing zelf!

Beharing hoeft natuurlijk niet overal, vind ik. Benen, bikinilijn, oksel… ieder zijn/haar mening maar dat mag bij mezelf wel weg.
Ik heb jaren een epileer machine gehad en dat ging prima op m’n benen. Maar sinds een tijdje is hij stuk. Dan maar het scheermesje gebruikt…
Maar zijn er geen alternatieven die we zelf kunnen maken?

Eén ding is zeker, ik wil de haartjes langer weg. Waxen dus!
Bij waxen trek je de haartjes uit. Hierdoor blijven ze langer weg en zijn ze zachter wanneer ze terug groeien.

Online vond ik een recept om zelf suikerwax te maken. Je maakt het zelf dus je weet wat er inzit! Heel belangrijk.
In dit recept zit: suiker, citroensap of appelazijn en water…. Wat ik kan eten, kan op m’n lichaam! Anders niet!

Oké, aan de slag!

 

Recept

Benodigdheden

2 kopjes suiker
1/4 de kopje citroensap of appelazijn
1/4 de kopje water
pan
hittebestendig potje

Bereidingswijze

Voeg alle benodigdheden in een pan en zet op het vuur. Ik gebruik ongeraffineerdere suiker, deze is iets donkerder. Laat zachtjes koken tot de kleur van de siroop veranderd naar een diepere gouden kleur (kleur van honing). Giet dan alles, zonder afkoelen, in je hitte bestendig potje. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur. De wax wordt dikker bij het afkoelen.
OPGELET! 
Meet de temperatuur met een thermometer ofzo.
Suiker is heeeeeeel warm! Dit kan zware brandwonden veroorzaken! Stop er dus nooit je vingers in om te voelen of het nog warm is!

Nu heb je 2 werkwijzen

 1. Warme methode
  Warm de suikerwax op au-bain-marie (boven kokend water het potje met wax zetten) of in de microgolf maar telkens maar 10 a 20 sec per keer. Meet de temperatuur voor je het gebruikt! Rond de 38 a 39 graden is goed, als je warmer kan verdragen kan het warmer maar opletten! Roer de suikerwax goed door.
  Hij is nu klaar voor gebruik.
  Smeer met de achterzijde van een mes (niet de snijkant uiteraard) of vork of lepel of met een houten spatel een dunne strook op je te ontharen plek. Smeer de suikerwax tegen de haarrichting in. Leg een dan een stukje textiel op. Druk aan en trek met de haartjes mee in 1 ruk alles eraf. Herhaal indien nodig.
  Als textiel kan je een ouder t-shirt of zakdoek in reepjes snijden. Je kan deze na gebruik uitspoelen en wassen bewaren voor een volgende wax-beurt.
 2. Koude methode
  Maak je vingers nat met een beetje koud water. Neem met een beetje suikerwax, die nu vrij stevig is. Trek met je vingers de wax uit mekaar en terug in mekaar tot hij iets slapper wordt en iets kleveriger (kneden). De wax veranderd ook van kleur, hij wordt “witter”. Wrijf nu de wax, met je vingers, open in een dunne laag op je te ontharen plek, tegen de haarrichting in. Trek het er met je vingers terug af met de haartjes mee. Wanneer na een tijd de wax moeilijker hanteerbaar wordt of er teveel haartjes in je bolletjes wax zitten dan neem je nieuw.

De restjes wax die zouden achterblijven kan je heel makkelijk wegwassen met wat water (de meeste harsen uit de winkel niet). Het is wat oefenen in begin maar ik vind het heel leuk om te gebruiken.

Hier een filmpje:

 

Ik gebruikte tot nu toe de koude methode op m’n benen. Hierbij heb je het voordeel dat je geen textiel doekjes nodig hebt. Ik moest soms wel meermaals over hetzelfde stukje gaan. En hoe dunner je uitsmeert hoe beter de suikerwax haartjes mee neemt. Zelf vond ik het minder pijnlijk dan epileren met mijn machientje.
Juist mijn vingers deden wat pijn van het open smeren.
Voor waxen is het wel nodig dat de haartjes iets langer zijn. Maar dat is zo bij waxen in het algemeen.

Bikinilijn en oksels staan nog op het programma… Daar ben ik wel wat bang voor…. Zou pijnlijk te zijn, heb ik al gehoord…
Ik laat zeker weten hoe dit verlopen is…

 

Geef een reactie