Bewaarmethoden

Wanneer er veel opbrengst is, moeten we op zoek  naar bewaarmethoden.
Bewaarmethoden die het best passen bij jou en  het voedingsmiddel…

Bewaarmethoden zijn methoden om voedsel langer te bewaren door ziekmakende schimmelgroei, bacteriegroei te vertragen of zelfs tegen te gaan. Hierdoor blijft je voedsel eetbaar en dus langer goed.

Er zijn veel gekende bewaarmethoden: invriezen, koud bewaren (frigo)…

Toch zijn er nog bewaarmethoden die wat op de achtergrond verdwenen zijn na de introductie van de diepvriezer:

  • wecken
  • fermenteren
  • drogen
  • pekelen

Afhankelijk van de opbergruimte die je voor handen hebt en het te bewaren voedingsmiddel kan je kiezen voor een bepaalde bewaarmethode.

Keuzes die ik vaak maak, maar het kan ook zeker anders:

  • Confituur: wecken
  • Bier : fermenteren
  • Melk: fermenteren = yoghurt
  • Druiven : fermenteren = wijn
  • Gemberbug: fermenteren
  • Kolen: fermenteren = zuurkool
  • Courgettes: drogen of fermenteren
  • Appels: drogen of moes maken en wecken
  • Peren: opleggen in siroop en wecken
  • fruit: mixen en drogen tot fruitleder

Keuze genoeg!!!

Geef een reactie