Courgettes fermenteren (zuren, opleggen…)

Door een overvloed aan courgettes ben ik op zoek gegaan naar bewaarmethoden.

Courgettes kan je invriezen, opleggen in azijn maar ook fermenteren en drogen.

Aangezien ik geen voedseldroger heb, heb ik gekozen voor fermenteren. Ik hou wel van het zure smaakje van fermentatie en het is nog eens super gezond ook!
Op azijn heb je niet het gegeven dat er gezonde bacteriën ontwikkelen.

Hoe deed ik het:

Versnipper de courgettes (schijfjes of reepjes). Doe vervolgens alles in een kom met zout (niet teveel).
Meng het zout goed met de courgettereepjes en kneed een beetje. Hierdoor komt er veel vocht uit de courgettes.
Doe alles in een potje. Voeg de kruiden toe die jij lekker vindt, ik voegde rozemarijn en look toe.
Druk alles goed aan in de pot, zodat er geen luchtbelletjes meer zijn.
Nu heb je 2 mogelijkheden:

  1. Vervolgens kan je het laten fermenteren. Er ontstaat een melkzuurbacteriecultuur in de pot. Deze zorgen dat andere bacteriën/schimmels geen kans maken. Zorg wel dat alle groenten onder het vocht zitten, anders kan er toch nog schimmel ontstaan. Verzwaar met waterzakjes indien nodig.
  2. Je kan ook een natuurlijke melkzuurbacteriecultuur toevoegen. Ik voegde vocht toe van mijn zuurkool die al maanden staat te fermenteren.
    Je kan ook vocht van uitgelekte yoghurt nemen (zo startte ik mijn zuurkool ooit) of wat ongezoete karnemelk toevoegen (heb ik gelezen, zelf nog niet geprobeerd).

Ik voeg altijd een cultuur toe omdat je dan minder kans hebt dat het fout loopt en dan verspil ik minder. Maar dat is ieder zijn/haar keuze.

Fermenteren kan je met véél groenten! Denk maar aan bietjes, worteltjes, kolen (niet alleen witte), tomaten, … Of maak eens een mengeling!

Bladgroenten lukt niet, deze veranderen in prut… 😉

 

Veel plezier en smakelijk!

 

 

4 comments on “Courgettes fermenteren (zuren, opleggen…)

  1. Knap he, als ik me ni vergis deed mijn meter da ook

  2. Heb een vraagje. Dat nat wat overblijft na het eten van de groente.kan ik dat allemaal weer opnieuw gebruiken voor een nieuwe pot groente? Of moet gewoon steeds nieuwe zeezout met water toevoegen?

  3. Ik gebruik het tot nu toe niet opnieuw omdat ik steeds mijn potten start met een beetje wei. Maar je kan dit vocht wel geburikt om een andere, nieuwe pot te starten. Zo ben je zeker dat je reeds de “juiste” bacterie laat groeien 😉
    Wel is het belangrijk om je groentjes te kneuzen met zout. Zo kunnen de melkzuurbacterien goed hun werk doen in de groenten.

Geef een reactie