Kimchi

Hey iedereen

Jullie weten intussen al dat ik fan ben van de smaak van fermentatie. Eigenlijk ook,van het feit dat je iets voorbereidt en dat je dan in samenwerking met bacteriën een eindproduct bekomt…. Super, toch?

Ik had via de site van een vriendin gelezen over kimchi, mij totaal onbekend.
Blijkt het een Koreaans gerecht te zijn nl gefermenteerde pittige groenten…

Ik eet héél graag groenten, ik ben wild van pikant en fermenteren vind ik geweldig!
Dan proberen we dat maar eens, dacht ik…

Ik ben gestart met het opzoeken van de ingrediënten. Na wat opzoekwerk kwam ik tot de conclusie dat er héél veel, maar héél veel methoden en recepten zijn.
Aangezien ik vegetarisch eet, kon ik al een aantal recepten elimineren (bereidingen met oesters en garnaalpasta).

Uiteraard, ik zou Julie niet zijn, heb ik het recept dat ik volgde wat aangepast aan de ingrediënten die ik had. Wel ben ik speciaal een Chinese kool gaan halen omdat dit de basis zou zijn van de kimchi. Verder kan je experimenteren met de groenten die je in je kimchi wenst.

Hoe deed ik het:

Benodigdheden

Groenten:

  • 1 Chinese kool, in grove stukken gesneden
  • 2 wortels, in lucifers gesneden
  • 1 ui, in reepjes gesneden
  • 2 lente uitjes in schuine stukjes gesneden (ziet er decoratief uit, het oog wil ook wat… 🙂

Saus:

  • 10 tal tenen look
  • 10 g chilipeper vlokken (kan tot 30 g naar smaak, maar ik wilde dit eerst proberen)
  • 150 ml warm water
  • 60 ml ananassap
  • 60 ml sojasaus
  • 18 g gember
  • 2 el suiker  (je kan ook een appel nemen)
  • 1 kleine ui
  • beetje gemberbug (fermentatiebacteriën) maar dit hoeft niet!

Werkwijze

Voor de saus: Pureer alle ingrediënten in een blender.

Voor de groenten: Kneed de stukken kool met wat zout in een kom. Laat dan 1 a 2 uur rusten. Er zal heel wat sap uit de kool komen. Vervolgens spoel je de kool met water. Laat uitlekken.

Neem een kom. Meng in deze kom alle groenten en de uitgelekte kool. Voeg de saus toe en meng goed.

kimchi-saus

Doe het mengsel, van groenten en saus, in een glazen wekpot met deksel. Ik sluit hem niet hermetisch daar er gas wordt gevormd tijdens het fermentatieproces.
Laat deze pot 48 u tot 1 week staan op kamertemperatuur. Hoe langer je de pot laat fermenteren hoe “zuurder”  en intenser de smaak.
Plaats de pot vervolgens in de koelkast of op een andere koude plaats. Het fermentatieproces zal door de lage temperatuur enorm vertragen tot bijna stilvallen.

kimchi

Kimchi is héél lekker als bijgerecht bij warme of kouder Aziatische gerechten met rijst/noedels… Het is een gefermenteerde “salade”. Mmmm… super lekker….

Smakelijk eten!

Heb je tips voor mij?
Of gebruik jij een ander lekker vegan kimchi recept?
Of ging er iets fout?

Laat gerust weten.

 

 

2 comments on “Kimchi

  1. Goed bezig Julie..

Geef een reactie