Natuurlijk bereiden

Rond voeding en bereiden bestaan veel meningen, overtuigingen en controverse.
Wat ik neerschrijf zijn eigen ondervindingen, eigen experimenten, eigen overtuigingen, eigen werkwijzen….

Naar mijn gevoel wordt in het onderwijs véééél te weinig onderwezen over basisbehoeften.
Toch wel de essentie, anders zou het geen basisbehoeften zijn!
Dan kan je als kind maar geluk hebben wanneer je ouders of opa/oma of meter/peter nog weet hoe voeding geteeld wordt! En dat er thuis veel belang aan gehecht wordt.
Toch?

In mijn geval heb ik mijn eerste moestuin-ervaring opgedaan bij mijn pépé, in Ternat, in de tuin!
Hoe geweldig was dat. Samen in de tuin, zoeken naar groetjes die klaar waren om te verwerken.

En wat een geluk:

  • vliëstomatn oit de seir (vleestomaten uit de serre)
  • boentjes oit dnof (boontjes uit de tuin)
  • paroi oit dnof (prei uit de tuin)
  • radajkes (radijsjes)
  • en zo veel meer!

Zalig! Met het potje zout en een “patatteschellerke” (klein scherp mesje) wandelen naar de tuin! Samen tijd spenderen! Waar is de tijd, ik droom er soms nog van…
Pépé zou fier geweest zijn op onze tuin. Al zou hij zeggen dat er teveel “onkruid” instaat…. hahahahahah…
Hij tuinierde IN rijtjes en nam alle dagen de onkruidjes weg.
Pepé had dan ook een héél grote moestuin, daar kan ik enkel van dromen – of misschien ooit-…

Hier gaan we het verder hebben over de verwerking van de groenten en fruit uit de tuin!

Eten! Koken! Bewaren! Bereiden in het algemeen!

Geef een reactie