Speculaas/speculoos

Het is weer de tijd van het jaar…
Het wordt kouder, het regent vaak (op z’n Belgisch uiteraard, onophoudelijk één keer het begint 🙁 ), ….

Wat hebben we dan nodig: warmte en gezelligheid… Toch?

Waar is de  kachel…

leemkachel

 

Warmte kan je ook in je lichaam brengen door kruiden te gebruiken die je van binnenuit opwarmen, zoals kaneel.

Duuuuuusssssssss… het ideaal moment om speculoosjes/speculaasjes te maken.
Die geur van verse gebakken speculoos/speculaas…
Instant gezelligheid en warmte!

De kinderen vinden het ook super leuk…
Knutselen met speculoosdeeg 🙂

speculoos-maken

Zelf maak ik m’n speculoosjes, meestal, enkel met kaneel maar je kan uiteraard ook speculaasjes bakken met speculaaskruiden…
In de meeste speculaaskruiden zit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en witte peper. De een doet er nog kardemom bij, de ander anijs en weer een ander gaat aan de slag met foelie of koriander.
Je kan dus je eigen “geheime”  speculaas kruidenmengeling maken, van bovenstaande kruiden die jij het lekkerst vindt.

 

Recept

Benodigdheden

  • 175 g boter
  • 400 g bruine suiker
  • 10 g bakpoeder
  • 100 g water
  • 1/2 tl speculaaskruiden of deze hoeveelheid extra kaneel
  • 1/2 tl kaneel
  • 625 g bloem
  • extra: speculaasvormen, dit is optioneel. Dit kan in hout zijn, maar ook uitsteekvormpjes zijn leuk…

 

Werkwijze

Klop de boter zacht in de keukenmachine en doe de suiker erbij.
Meng het bakpoeder door het water en voeg toe.
Doe de rest van de ingrediënten erbij. Kort maar goed doorkneden.
Wikkel het deeg in folie en laat een nachtje rusten in de koelkast. Dit mag ook langer hoor. Hoe langer het kan rusten des te meer smaak er vrijkomt uit de kruiden.

Verwarm de oven voor op 175°C.
Haal het deeg uit de folie, leg in de speculaasvorm en maak er koekjes van.

speculoosdeeg speculoos-vormen

Hoe gebruik je de houten speculoosvormen nu eigenlijk?
Een beetje oefenen is aangewezen maar kei leuk en ze zijn ook suuuuuuper mooi

  • strooi wat bloem in de vorm
  • druk het hele vormpje vol met speculoosdeeg, zo vol dat er eigenlijk veel te veel in zit
  • neem een visdraadje en snijdt hiermee het overtollige deeg weg
  • nu is het vormpje net gevuld
  • draai het vormpje om en klop met de rand van de vorm tegen de tafel zodat het 
    koekje (in wording) eruit valt.
  • leg het voorzichtig op de bakplaat (ingeboterd of op bakpapier)

Hoe gebruik ik uitsteekvormpjes

  • Rol het deeg plat (niet te dik, anders baktijd aanpassen).
  • Steek de koekjes uit.
  • Leg ze voorzichtig op de bakplaat (ingeboterd of op bakpapier)

Bak de koekjes 12 minuten in de oven (afhankelijk van je oven, grote en dikte van de koekjes).
De koekjes zullen zacht zijn wanneer je ze uit de oven haalt maar worden krokant door afkoeling.

Mocht je grotere koekjes bakken dan dien je de baktijd te verlengen.
Dus best alle kleine koekjes samen bakken en alle grote koekjes samen bakken (ev. baktijd aanpassen).
Als ze niet krokant worden bij afkoeling, gewoon opnieuw bakken…

 

speculoos

Afgekoeld bewaren in een luchtdichte doos. Lucht brengt vocht mee dus dan worden ze minder krokant.

Mmm… super lekker…warmte….gezelligheid….

Tip

  • Je kan ook de bruine suiker vervangen door gewone suiker en de kaneel vervangen door vanille…
    Kan ook niet slecht zijn denk ik…
  • Heel lekker met een kop kurkuma latté…
  • Meestal vervang ik een 100 g bloem door amandelmeel, ook heel lekker

Geef een reactie