Azijn

Onder de azijn kan je een onderscheidt maken tussen synthetische en natuurlijke azijn.
Wij gaan het hebben over de natuurlijke variant, levende azijn, vruchtenazijn.

Azijn ontstaat wanneer een bepaalde bacterie (azijnbacterie) alcohol omzet tot azijnzuur… Om dit proces te laten plaatsvinden mag niet teveel alcohol in de vloeistof zitten. Dit zou zorgen voor het sterven van azijnbacterie.
Zware alcoholische dranken zijn dus niet geschikt.

Eigenlijk kan je dus van zo goed als elke licht alcoholische drank, azijn maken…

Maak dus je azijn lekker zelf! Dat is helemaal niet moeilijk.

azijn

Hoe maak je azijn…

Rode/witte wijnazijn

  • Neem een glazen bokaal
  • doe hierin rode/witte wijn
  • laat deze open staan met een doek over (zodat fruitvliegjes of andere diertjes er niet bij kunnen) met een elastiekje er omheen
  • plaats de bokaal op een donkere plek (of gebruik een donkere fles)
  • Na een tijdje zal er een vlies ontstaan bovenaan de azijn
  • Dit is de azijnmoeder
    azijnmoeder

Telkens je wijn scheutjes over hebt kan je deze rustig toevoegen aan de azijnmoeder.
Er verdampt altijd wel een hoeveelheid wijn. Houd hiermee rekening.
Voeg dus regelmatig wat wijn toe en vergeet je azijnmoeder niet.

  • Wens je rode wijnazijn voeg dan telkens rode wijn of rozé toe.
  • Wens je witte wijnazijn, voeg dan steeds witte wijn, cava of champagne restjes toe.

Appelazijn

Wanneer je appelcider open laat staan dan zal de azijnbacterie de alcohol omzetten tot azijn.
Dit is ook héél gezond. Druk op onderstaande link voor enkele gezondheidsvoordelen:

http://www.appelazijn.eu/

  • Azijn verbetert metabolisme
  • Azijn bevordert spijsvertering
  • Azijn helpt de slechte cholesterol te verlagen
  • Azijn voorkomt huidvlekken bij veroudering
  • Azijn bevat calcium om de osteoporose te bestrijden
  • Azijn verlicht hoofdpijn
  • Gebruik azijn voor de behandeling van likdoorns en voetschimmels
  • Azijn gebruiken bij het bestrijden van huidontstekingen
  • Azijn verlaagt de bloeddruk
  • Bovendien laat het gebruik van azijn je hart en vaten beter functioneren
  • Azijn vernietigt de bacteriën in voedsel (bewaarmiddel)

Om het azijnproces wat te versnellen kan je:

  • altijd bij me terecht voor azijnmoeders, deze plaats je op de gekozen licht alcoholische drank
  • een beetje “levende” azijn, dus niet gepasteuriseerde azijn(te koop in de bio winkel) toevoegen aan je bokaal met wijn.
    Zo heb je een hoeveelheid azijnbacteriën toegevoegd (dit heet enten) die zich in jouw bokaal kunnen vermenigvuldigen en vervolgens een azijnmoeder kunnen vormen.

Eens je azijn hebt verkregen kan je de azijn op flessen trekken, zonder de moeder uiteraard. Sluit de flessen niet hermetisch!
Omdat het over hier over levende azijn gaat kunnen gassen ontstaan waardoor je fles kan springen.
Wel kan je azijn even verwarmen tot */- 70°C, zonder de azijnmoeder (ik doe dit niet). Hierdoor sterft de azijnbacterie. Dan mag je de azijnfles wel hermetisch afsluiten.

Ik giet mijn azijn niet af en trek dus niet op flessen. Ik laat de moeder op mijn azijn liggen en voeg regelmatig scheutjes wijn toe. Vervolgens gebruik ik beetje bij beetje azijn wanneer ik deze nodig heb.

 

azijn-met-azijnmoeder

Hou je van afwisseling?
Voeg gerust aan je witte wijnazijn, je favoriete kruiden/fruit toe. Dragonazijn, dilleazijn, frambozenazijn, kunnen lekkere variaties zijn.

Hoe bewaar je azijn
Steeds in een donkere en glazen fles.

Geef een reactie