Luxedeeg

Een héél veelzijdig, leuk en lekker deegje is luxedeeg.
Luxedeeg is een zoet basisdeeg waar je naar eigen smaak andere ingrediënten zoals chocoladedruppel, rozijnen, suikerparels, kaneel, enz… kan toevoegen.
Je maakt dus uit hetzelfde deeg: suikerbrood(jes), rozijnenbrood(jes), sandwiches, chocoladebrood(jes), mastellen…

Luxedeeg

Recept

Benodigdheden

700 g bloem
350 g melk
35 g suiker
25 g droge gist
1 ei
32 g honing
115 g vetstof
15 g zout

 

Werkwijze

Maak een lekker zacht deeg van de ingrediënten maar voeg vetstof en zout pas op het einde toe.
Kneed het deeg 10 a 15 min.
Laat het deeg 30 min rusten met het slot naar boven.
Sla het deeg toe (plat drukken).

Nu kan je verschillende pistes volgen:

  1. sandwiches/mastellen:  Voeg eventueel chocoladeparels, kaneel, suikerparels, rozijnen, … toe en verdeel ze over het deeg, dus goed mengen in de boodschap. Maak bolletjes (knikkers) van +/- 60g. Laat 20 min rusten en vorm dan sandwiches of mastellen. Laat rijzen (op de plaat of matje waarop je ze gaat bakken, zo hoef je ze niet meer te verplaatsen na de rijs, om ze te bakken) tot deze verdubbeld zijn.
  2. Suikerbrood/rozijnenbrood: Voor suikerbrood en rozijnenbrood houd je 1/3 van je zuiver deeg opzij en bij de andere 2/3 voeg je naar smaakt rozijnen of suikerparels toe. Wanneer je de rozijnen of suikerparels toegevoegd hebt bol je het deeg op. Vervolgens maak je van het 1/3 zuiver deeg ook een bolletje en drukt dit plat. Dit leg je over je grotere bol deeg (met rozijnen of suikerparels) en spant het deeg goed op (zoals we in de workshop gedaan hebben). Hierdoor zie je geen rozijnen of suikerparels meer aan de buitenkant en kunnen deze door de hitte in de oven ook niet verbranden 🙂
    Wanneer je andere vormen, dan rond, wenst te maken, dan kan dit ook: vlecht, achtjes, nulletjes, krokodilletjes, schildpadjes,… Laat vervolgens rijzen (op de plaat of rooster waarop je ze zal bakken, zo hoe je ze niet meer te verplaatsen voor je ze in de oven stopt) tot verdubbeling van het deeg.

Nu kan je al je vormpjes/broodjes/… bestrijken met geklutst ei. Hierdoor wordt de buitenkant mooi bruin en blinkt je broodje mooi.

Laat nog een beetje verder rijzen tot je deeg iets meer dan verdubbeld is.

Nu kan je bakken op 210°C.
Sandwiches (en alles van die grote): 210°C/12 min
Broden (suikerbrood, rozijnenbrood) van +/- 800g: 210°C/35 a 40 min
Broodjes die kleiner zijn laat je minder lang bakken.
Ga af en toe kijken naar je baksels. Wordt de korst te bruin verlaag dan de temperatuur. Elke oven is anders…

Veel bak plezier.

Laat ook zeker een foto achter op de facebookpagina “Natuurlijk Julie”, van al je creaties.

Lukt dit recept jou niet, volg dan gerust een workshop luxedeeg.
Tijdens een workshop luxedeeg kan je alle technieken en vormen leren, tips krijgen en creatieve ideetjes op doen.
De workshop is héél gezellig en leuk 🙂

 

Geef een reactie