Paarse dovenetel

Dovenetel, we lopen het maar voorbij terwijl het eigenlijk een heel bijzonder plantje is.
Wilde plantjes nemen we vanzelfsprekend en staan er eigenlijk niet meer bij stil.
Vele wilde plantjes zijn eetbaar en zeer gezond.
Daar wil ik graag meer over weten…

Het is nu begin maart en de paarse dovenetel staat al in bloei. Prachtig gewoon, die kleine paarse bloempjes.

Paarse dovenetel

 

Naam

Paarse Dovenetel,ook wel de rode aartsengel genoemd. Heet in het Engels Red Dead Nettle of Red Henbit en in het Latijn Lamium Purpureum.

 

Medicinaal gebruik

De plant is heel voedzaam, heeft een hoog ijzergehalte (Mars), veel vitaminen en vezels. De hele plant is geneeskrachtig, bloedstelpend, diuretisch, en een tonicum. Laboratorium testen geven aan dat olie van Lamium purpureum zaad veel antioxydanten bevat en in de toekomst gebruikt kan worden als een voedingssupplement. Een aftreksel van de plant is heel goed bij bloedingen terwijl verse gekneusde blaadjes extern aangebracht kan worden bij snijwondjes. Het gedroogde kruid, in de vorm van thee en gezoet met honing, bevordert het transpireren en werkt op de nieren. Thee van de verse plant is heel laxerend en een goed tonicum.
Geneeskrachtige thee: 2 eetlepels vers of gedroogd kruid op 1 kop water, 10 min. laten trekken, zeven en per halve kop opdrinken als laxeermiddel en/of algeheel tonicum.

Bron: De geneeskracht van de paarse dovenetel | Mens en Gezondheid : Alternatief

 

Standplaats

Hij groeit in wegbermen, parkranden, tuinen en stortplaatsen met een voorkeur voor beschaduwde plaatsen en een vochtige grond.
Ze wordt 10 tot 30 cm hoog.

 

In de keuken

De blaadjes en bloempjes van alle dovenetels zijn eetbaar! Hoe leuk! Opnieuw wilde blaadjes voor lekkere salades!
Pluk jonge blaadjes en meng ze onder de sla. Met de bloemen versier je salades op een sublieme manier.
De bloemen van de dovenetels kan je drogen om er thee van te maken. Pluk ze en droog ze op een donkere, warme luchtige plek. Ze blijven ongeveer een jaar lang goed.

Geef een reactie