Stokbrood en pistolets

Naar aanleiding van de workshops Pistolets en stokbrood, schrijf ik hier eventjes het het recept voor het bakken van “eenvoudig” stokbrood.

brood van Natuurlijk Julie

Er zijn zooooo véél verschillende recepten voor hetzelfde en het ene is makkelijker/eenvoudiger dan de andere.
Het ene is ook niet juister dan de andere. Dit is nu net het leuke, je kan eindeloos variëren…

Voor de tips en tricks ben je uiteraard van harte welkom op een workshop (klik hier voor data)

Ingrediënten

500 g bloem (harde bloem)
300 ml water (koud)
8 g zout
Bereidingsmiddel (staat op het zakje hoeveel je dient te gebruiken)

 

Werkwijze

Maak een deegje van de ingrediënten. Houdt het zout tot het einde om toe te voegen.
Kneedt het deeg 15 min goed door.
Laat 15 min rusten.
Sla het deeg toe en laat 30 min rusten.
Weeg deegballetjes van +/- 350 g, bol ze op en laat 45 min rijzen.
Maak de deegballetjes op voor het stokbrood, eventueel met rustpauzen zodat het deeg makkelijk handelbaar blijft.
Laat 45 min rijzen:
Voor stokbrood: het deeg na 30 min rijzen insnijden en nog 15 min laten rijzen
Voor fougasse: het deeg na 30 min knippen of snijden en nog 15 min laten rijzen
Voor halmen: het deeg lichtjes bestuiven met bloem en dan inknippen en vormen en nog 15 min laten rijzen.
Bak op 230°C gedurende 22 min.

 

Je kan met dit deeg ook pistolets bakken:

Maak een deegje van de ingrediënten. Houdt het zout tot het einde om toe te voegen.
Kneedt het deeg 15 min goed door.
Laat 15 min rusten.
Sla het deeg toe en laat 30 min rusten.
Weeg deegballetjes van +/- 60 g, bol ze op en laat 45 min rijzen.
Bak op 230°C gedurende 22 min.

 

Smakelijk en veel plezier!

Geef een reactie