Falafel

Afbeeldingsresultaat

Falafel is een Midden-Oosters gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Het gerecht is bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.Uiteraard kan je falafel ook op andere manieren gebruiken. Ik denk maar: als vulling van andere groenten, inderdaad om te frituren en dan te serveren bij een salade of in/op een broodje.

Falafel is een mengeling van kikkererwtenmeel (droge gemalen kikkererwten) met kruiden en/of groenten. Uiteraard zijn de mogelijkheden hierbij eindeloos! 🙂
Kikkererwten bevatten veel proteïnen dus dit is een zeer gegeerde peulvrucht in de vegetarische en veganistische keuken.

Hoe maak je de mengeling. Wel het is heel eenvoudig.
Ik geeft een voorbeeld hieronder maar je kan dus zeker variëren met de seizoenen mee, dus met de natuur en jouw natuur(wat je lekker vindt) mee!

Wanneer je zelf je falafel maakt, heb je meer controle over wat je eet en wat je lichaam opneemt. Geen bewaarmiddelen!

 

Ingrediënten (4 personen)
  • 150 gr kikkererwtenmeel (je kan ook droge kikkererwten nemen, deze 48 uur in water laten wellen en vervolgens ongekookt blenden)
  • 2 tenen knoflook
  • half chilipepertje (je kan ook chilipoeder of cajennepeper toevoegen)
  • sap van 1 citroen
  • 1 el bloem (tarwe, spelt, kamut, boekweit of …) of paneermeel
  • 1 tl komijn (je kan ook wat kaneel, kurkuma of paprika toevoegen)
  • handje verse kruiden (munt, koriander, peterselie, …)
  • ongeraffineerd zout
  • bakolie (geen olijfolie, deze produceert kankerverwekkende stoffen wanneer ze warmer wordt dan 180°C)

 

Werkwijze

Doe het kikkererwtenmeel en bloem in een kom. Voeg water toe tot je een breiïge massa krijgt maar dus wel nog balletjes kan rollen.
Voeg de knoflook, het citroensap, zout en de door jou gekozen (al dan niet verse)kruiden toe aan de kikkererwtenmassa. Kruid rijkelijk!
Vorm met natte handen, balletjes (je kan ze ook plat drukken als dat voor jou makkelijker bakt.
Laat de falafel een half uurtje opstijven in de koelkast.
Bak de falafel in een pan aan weerszijden goudbruin in wat olie. Je kan ze ook frituren (makkelijker als het balletjes zijn).

 

Variaties

 

  1. Kan je met een tomatensausje eten
  2. Kan je in een broodje stoppen met veel groentjes erbij en een lekker sausje (bvb guacamole)
  3. Kan je als borrelhapje geven met een lekker yoghurtsausje
  4. Je kan er groentjes in verwerken, ik denk maar aan pompoen of zoete aardappel

 

Smakelijk

Geef een reactie