Grove den en spar

De grove den en spar, een rijke bron aan vitamine C! Gratis uit de natuur…
1 kopje dennennaalden thee bevat evenveel vitamine C als 5 sinaasappelen.
Wie had dat ooit gedacht, ik in ieder geval niet.

Grove Den thee

Van maart tot mei moeten we speciaal kijken naar de nieuwe uitlopers, de dennentopjes. Hier kan je super veel mee doen!

Natuurlijk Julie Grove Den

  • rauw zitten ze vol met vitamines.
  • je kan er ook een gelei mee maken
  • toevoegen aan azijn en vervolgens bvb een dressing mee maken of een mosterd laten fermenteren
  • hoestsiroop maken

Later, van september tot november kan je de zaden uit de dennenappels oogsten. Deze zaden zijn zeer voedzaam. Ze bevatten onder andere vitamine E, carotine, kalium en magnesium. De zaden zijn rauw eetbaar maar je kunt ze ook roosteren. (ook wel pijnboom pitten genaamd)

 

Medicinaal

De grove den is ook handig om in huis te hebben als medicijn.
Het bevat niet allen veel vitamine C maar zou ook goed werken bij nier en blaasontstekingen, hoest en koorts.

Bij verkoudheid: handvol dennennaalden in een pan met kokend water doen en vervolgens 10 minuten laten koken. Dit kun je gebruiken om boven te stomen (pan op tafel, hoofd er boven en een handdoek over het geheel) Wel opletten! Stoom van kokend water is erg heet.

Stress en ontspanning: Voeg dennennaalden water toe aan een lekker warm bad, van dennengeur kun je namelijk heerlijk ontspannen en het helpt stress te verdrijven. Dit dennennaalden water kun je maken op dezelfde manier als bij het stomen maar neem nu wat meer naalden en laat het wat langer trekken om nog meer van de etherische oliën uit de naalden te krijgen, even filteren en een flinke scheut toevoegen aan het bad water.

Hoestsiroop: Neem een schone uitgekookte glazen pot. Vul deze met een laagje rietsuiker. Leg hierop een laag dennentoppen en herhaal dit tot de pot vol is. Druk alles goed aan en eindig met een laag suiker. Sluit de pot en zet op een koele, donkere plaats. Voeg na een paar dagen nog wat suiker toe, zodat de pot goed gevuld is. Na drie maanden zal de suiker een dikke kleverige siroop zijn geworden. Je kunt dan de toppen verwijderen maar dit is niet nodig het ziet er alleen wat mooier uit.
De siroop kan na 4 maanden gebruikt worden. Sluit de pot na gebruik steeds goed af.

Misschien nog een handig weetje wanneer je de dennennaalden mee laat koken dan versterk dit de medicinale werking, wil je gewoon een lekkere thee kook het water dan eerst en laat vervolgens de naalden in dit hete water trekken.

 

Geef een reactie