Bewust menstrueren

“Julie waar houd jij je toch allemaal mee bezig!”

Wel…

Het is weer tijd van de maand. Ja, ik weet het! Normaal gezien spreek je hier niet over en menstrueer je in alle stilte en al zeker niet in overleg met anderen.
Maar kan het ook anders?

Volgens mij wel. Een vrouw moet toch tenslotte eens haar ei kwijt… letterlijk 🙂

Sinds ik meer en meer bewust met mijn ik, bezig ben en dus ook met mijn lichaam sta ik sinds dus nu ook eens stil bij mijn maandstonden.
Wel ja, eerste vooral MAANdstonden… Inderdaad, wat heet de maan te maken met menstrueren.

Er zijn een aantal gelijkenissen.

Zowel de maancyclus als de vrouwelijke cyclus hebben:

  • een periode van +/- 28 dagen
  • een moment van mogelijke creatie (eisprong en volle man)
  • een moment van vernieuwing (menstruatie en nieuwe maan of donkere maan)

We kunnen niet ontkennen dat de maan en de zon geen bepaalde invloed hebben op de aarde en op alles wat hierop leeft. Vooral heeft de maan invloed op water, denk maar aan eb en vloed. Aangezien wij allen voor 80% als het al geen 90% is, uit water bestaan heeft de stand van de maan dus ook een invloed op ons. Dat is geen hocus pocus!

Je kan dus meer bewust naar jouw cyclus kijken en deze bewuster ervaren en meeleven!

 

Ik vond voor mezelf en voor jullie een prachtige beschrijving:

De fase van de Nieuwe Maan (donkere maan)

In deze fase reflecteert de maan geen licht. Dit is de schaduwfase en komt overeen met de menstruatieperiode. De tijd waarin je behoefte hebt om je terug te trekken. Dit is een prachtige fase om te reflecteren, te mediteren, af te stemmen op je intuĂŻtie en op het universum. Een tijd voor diepe innerlijke processen. Je maakt in deze fase makkelijker contact met je onderbewustzijn, met je intuĂŻtieve weten. Het is de tijd bij uitstek om de verbinding met je buik, je baarmoeder en met jouw authentieke vrouw-zijn op een diep lichamelijk en energetisch niveau te ervaren.

Merk je soms niet hoe minder je aandacht aan jezelf besteedt tijdens deze periode, hoe meer “last” je krijgt van jezelf, zowel lichamelijk (pijn) als mentaal?

Wij zijn als vrouwen zeer verbonden met Moeder Aarde en daardoor met de seizoenen. Je kunt deze fase ook zien als onze winter; we zijn teruggetrokken, bloeien niet, zijn bezig met interne, voor de buitenwereld niet waarneembare, processen.

Praktische toepassing
Krijg je een uitnodiging voor een feestje of een belangrijke vergadering? Dan kun je daar natuurlijk heen gaan, maar zul je je waarschijnlijk wat meer in moeten spannen om goede contacten te leggen en gesprekken te voeren. Daar kun je je dan op voorbereiden. En zorg ervoor dat je de dag voor en de dag na dat feestje of die vergadering wat tijd inruimt om wel in de hoek van de bank weg te kruipen. Zoek uit wat werkt voor jou!

Wel doen
Mediteren, reflecteren, afstemmen op je intuĂŻtie, je terugtrekken, jezelf verzorgen, je verbinden met andere vrouwen.

Niet doen
Het feestbeest uithangen, fanatiek gaan sporten, studeren, plannen en organiseren, iets nieuws opzetten.

De fase van de Wassende Maan

Dit is de fase tussen de nieuwe maan en de volle maan. De periode die overeenkomt met de periode tussen je menstruatie en je ovulatie. Dit is een tijd waarin je je zelfverzekerder voelt. Nadat je je in de fase van de nieuwe maan hebt teruggetrokken om het oude los te laten en jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te reinigen, kom je nu met nieuwe energie weer uit het veilige donkere hol dat je voor jezelf had gecreëerd. Je beweegt je vanuit de sterk intuïtieve en naar binnen gerichte fase van de nieuwe maan, via de fase van de wassende maan, naar de naar buiten gerichte fase van de volle maan.

Dit is een tijd om nieuwe projecten op te pakken, om een studie te beginnen, dat rapport daadwerkelijk te schrijven en om nieuwe (levens-)doelen te stellen, of om dat ochtendritueel nu Ă©cht in je leven te integreren. Je bent enorm gedreven. In deze fase ben je echt vanuit jezelf naar buiten aan het treden. Het gaat niet over contact met anderen, maar over jou. Jouw wensen, jouw verlangens, jouw doelen.

Deze fase kun je ook zien als de lente; je bent aan het ontluiken. Nog kwetsbaar, maar je treedt de buitenwereld weer tegemoet. Voorzichtig bereid je je voor op bloei.

Praktische toepassing
Is er enige ruimte om zelf invloed uit te oefenen op de datum waarop je dat rapport of verslag moet inleveren? Probeer dan eens rekening te houden met de fase van de wassende maan. En ervaar of jij in deze fase inderdaad meer vanuit een natuurlijk staat van zijn schrijft, waardoor je Ă©n een beter rapport oplevert Ă©n er minder tijd mee kwijt bent.

Wel doen
Met iets nieuws starten, plannen en organiseren, beslissingen nemen, problemen oplossen.

Niet doen
Empathisch vermogen van jezelf verwachten, samenwerken.

 

De fase van de Volle Maan

De feestfase! Dit is de fase dat je het gevoel hebt dat je de hele wereld aankunt en ook nog het liefst de hele wereld in je armen zou willen sluiten. Alles stroomt. Je bent gericht op de buitenwereld en contact maken en communiceren gaat je heel makkelijk af. Logisch, als je bedenkt dat deze maanfase overeenkomt met de periode dat we ovuleren. Je laat als vanzelf je licht schijnen, je straalt, je bent oogverblindend. Je bent letterlijk aantrekkelijk: je trekt aan! Je bent in verbinding met je hart en stelt je hart ook helemaal open voor anderen. Het is dan ook bij uitstek de fase om je relaties te verbeteren.

Dit is een tijd om te vieren. Om dankbaar te zijn en je dankbaarheid te uiten. Je bent empathisch, speels, sensueel en geniet volop van je vrouwelijke kracht. Deze fase wordt ook letterlijk gevierd tijdens vollemaansfeesten, waar dan bijvoorbeeld wordt gedanst, gezongen, muziek wordt gemaakt en lekker wordt gegeten en gedronken.
Ik heb altijd veel energie tijdens volle maan, wat er ook toe leidt dat ik tijdens deze fase bijvoorbeeld minder goed slaap. En met mij vele vrouwen…..! Zou dat ook een reden zijn dat er vollemaansfeesten worden gehouden?

Natuurlijk is dit de fase die je als je zomer kunt beschouwen!

Praktische toepassing
Heb je je familie of vriendinnen voor je gevoel de afgelopen tijd een beetje verwaarloosd omdat je zo druk was? Dan is dit de fase voor een gezellig familie-etentje of een girls-night-out of om de banden weer aan te halen! Bedenken hoe je dat in de toekomst anders kunt doen, doe je in een andere fase. Voor nu: have fun!

Wel doen
Feest vieren, je dankbaarheid uiten, nieuwe contacten aangaan, plezier maken, spelen, empathisch vermogen inzetten.

Niet doen
Problemen oplossen, studeren, je terugtrekken.

 

De fase van de Krimpende Maan

De fase tussen de volle maan en de nieuwe maan, de pre-menstruatiefase. Voor velen de meest uitdagende periode van de maand. We zijn vaak snel uit ons doen, humeurig, verdrietig en onrustig. Dit is bij uitstek een tijd voor opschonen en het loslaten van wat je niet meer wilt in je leven. En dat schept ruimte voor focus en creëren. Ruimte om te onderzoeken wat je felle reacties veroorzaakt. Wat zit er onder die reacties? Welke angst? Welke pijn? Welk verlangen?

In voorgaande fase van de volle maan was je erg naar buiten gericht. In deze fase kom je weer meer in verbinding met je intuïtie en kun je creatieve uitspattingen hebben. Bijvoorbeeld in de zin van muziek maken of schilderen, maar ook creatieve ideeën en oplossingen die uit het niets lijken te komen.

In deze fase ga je op onderzoek naar wat er speelt in je onderbewuste. In de volgende fase, de fase van de nieuwe maan, ga je reflecteren op wat je hebt ontdekt. Met wassende maan maak je plannen hoe je de verandering het beste kunt doorvoeren. En tijdens volle maan ga je je plan daadwerkelijk uitvoeren.

Geheel in lijn met het loslaten is dit de fase die je als jouw herfst kunt beschouwen.

Praktische toepassing
Heeft je leidinggevende een functioneringsgesprek met je gepland? Of heb je bijvoorbeeld een voortgangsgesprek met een klant of collega? Probeer die een week eerder te plannen, tijdens de volle maan. Lukt dat niet, weet dat je in een fase zit waarin je de natuurlijke neiging hebt je veel persoonlijk aan te trekken. Dan overvalt dat je niet tijdens het gesprek en je kunt op een constructievere manier met feedback omgaan. Vervolgens kun je thuis reflecteren waarom bepaalde opmerkingen jou zo raakten, onderzoeken welke pijn daaronder zit en die gaan helen.

Wel doen
Opruimen, creëren, intuïtief onderzoeken, openstaan voor wat er al dagdromend tot je komt.

Niet doen
Logisch analyseren, samenwerken, nieuwe projecten starten.

 

Maanfasen in je dagelijks leven

Je hebt je agenda vaak niet volledig in de hand, maar probeer gedurende een maand je activiteiten waar mogelijk eens aan te passen aan de maanfase, aan je menstruatiecyclus. Observeer wat voor jou wel en niet werkt. Het kan al helpen dat je begrijpt waarom iets je wel of niet makkelijk afgaat gedurende een bepaalde tijd van de maand.

Bron: http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/waarom-je-menstruatie-ook-wel-je-maantijd-wordt-genoemd/

 

Nu, 10 juli, kreeg ik mijn maandstonden!!! OH neen, bij volle maan menstrueren! Dat klopt toch niet!

Jawel, je hoeft niet te menstrueren bij nieuwe maan en je hoeft je eisprong niet te krijgen bij volle maan! Maar als zowel jouw cyclus gelijk loopt met die van de maan! Houd je dan maar vast aan de takken van de bomen!

In ieder geval ik ben gerust gesteld door deze inzichten in mezelf. Mij heeft dit inzicht warmte en zachtheid voor mezelf gegeven.
Ik probeer nu meer met mijn cyclus mee te leven en dat geeft me rust en energie tegelijk!
Ik heb me nooit zo heerlijk, wonderlijk vrouw gevoeld.

Bij de vorige nieuwe maan, heb ik meegedaan met een “nieuwe maanhut” voor vrouwen. Echt geweldig! Bij Iris Pattyn van Butterfly Circles http://www.butterflycircles.com/
Mocht je de kans hebben, zeker eens doen zo’n maanhut 🙂 een echte aanrader.

Wat ik zeker ook eens ga volgen is een rode tent! Ik heb er al veel over gelezen en veel over gehoord. Misschien kom ik wel eens een hoedster van de rode tent tegen om me te introduceren in deze wereld.

Voel je op en top vrouw! En dat is voor iedereen anders!
Voor mij is het vooral in m’n element komen. En dat voelt hemels. Ik lijk wel op een wolkje te zitten en zie hoe mooi de wereld is. Ik zie mensen en zij zien mij… Prachtig!

Dus vanaf nu kan je van elke fase van jouw cyclus genieten! Elke fase op haar specifieke manier 🙂

Geef een reactie