Eetbare (wilde)bloemen

Er is al heel veel eetbaar, maar soms staan we er niet bij stil dat sommige bloemen ook eetbaar zijn.
Persoonlijk pluk ik niet veel bloemen, om verschillende redenen:

  • Van het ogenblik je een bloem plukt, sterft ze… snif snif. Dus als je ze plukt enkel om naar te kijken is dat doodzonde.
  • Eigenlijk zorgen ze voor de voortplanting van een plant. Wanneer wij deze plukken kan die plant zich niet meer voortplanten, wat héél jammer is.

 

Om welke reden pluk is ze (beperkt) wel:

  • omdat sommige suuuuuper lekker zijn en goed voor de gezondheid
  • om een salade te decoreren

 

Zie hier een lijst van eetbare bloemen (plus foto) die ik reeds tegen kwam en genuttigd heb. Wanneer je op de naam klikt, kom je bij de foto.

 

Welke planten of bomen , die ik reeds nuttigde, produceren eetbare bloemen :

Kruiden

  • Viooltje (zeker Maarts Viooltje, héérlijk van geur zoals de snoepjes)
  • Komkomerkruid (bernagie) (neutrale smaak)
  • Daslook (pittige looksmaak)
  • Bieslook
  • Mosterd
  • Oost-Indische kers
  • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  • Sali
  • Echte kamille
  • Basilicum
  • Dille
  • Marjolein
  • Oregano
  • Tijm

(On)kruiden

  • Madeliefje
  • Dovenetel (witte, zoet als honing, de andere vrij neutraal)
  • Korenbloem (Centaurea cyanus)
  • Paardenbloem

 

Bomen

  • Vlier (héérlijk zoet)
  • Linde (bloem en jong blad)

 

Groenten

  • Rocketsla
  • Radijs
  • Aardperen
  • Kolen
  • Pompoen
  • Knoflook
  • Tuinboon
  • Venkel
  • Prei (zeer pittig, pikant)
  • Courgette
  • Komkommer

 

Andere planten

  • Maagdenpalm (enkel de bloem, de blaadjes zijn giftig)
  • Sleutelbloem (Primula elatior)
  • Teunisbloem (Oenothera biennis)

 

Geef een reactie