Ontstaan van je persona

Zoals beschreven in de inleiding gaan we eens dieper in op je persoonlijkheid, je ego.  Wie zit er allemaal in je persona (ego)?
Als we je ego eens voorstellen als een bus, dan kan je zien dat er veel volk op je bus zit.Sommige stukken uit je bus (je persoonlijkheid) mogen vaak met je bus rijden (bvb. Een perfectionist, een strever, een drammer, enz…). Andere stukken heb je over de jaren naar de kofferbak verbannen (de nonchalante, de jaloerse, de hippie, enz…).

De eerste vraag die dan bij me opkomt en misschien ook bij jou: “Hoe komen die stukken op mijn bus?”.
Wel, door op te groeien in de thuissituatie zoals ze was, heb je ontdekt dat in bepaalde situaties je maar beter op een bepaalde manier kon reageren. Zo kreeg je aandacht, liefde en verbinding. Neem nu bvb een gevoelig persoon kreeg vroeger te horen “moet je daar nu voor wenen” of “je bent toch een jongen, jongens huilen niet”. Dan had je verschillende keuzes, ofwel verdring je het verdrietig gevoel en gedraag je je stoer (een stoere stuk wordt geboren) ofwel huil je toch als je het voelt en moet je hier voor opkomen (een vechter wordt geboren) en zo zijn er nog vele mogelijkheden. Wanneer deze stukken met de jaren groter worden en vaker met je bus mogen rijden, onbewust, dan kom je op een bepaalt ogenblik in de problemen. In dit voorbeeld van de Stoer jongen, dat je altijd stoer doet wanneer er gevoelens aan bod komen, van zowel jij als je partner/werknemers/eigen kinderen/collega’s, waardoor zij zich onbegrepen voelen of zich aan hun lot overgelaten voelen. Vaak ook verwachten we dan dat de anderen voor onze gevoelens maar moeten zorgen en niet iedereen heeft daar oog voor noch dat talent (zorgend stuk). Dat zorgt ervoor dat je geluk afhangt van de zorg voor jou. Als er nu iets is wat je beter van jezelf laat afhangen is het jouw geluk. Hiermee bedoel ik dat wanneer je zelf voor je kwetsbaarheid zorgt, je onmiddellijk ook zorgt voor de rust in je hoofd en lichaam, wat voor jouw geluk zorgt.
We gaan terug naar de  man met het “Stoere jongen”-stuk. Wanneer hij zich hiervan bewust wordt dat hij dit stuk heeft, kan hij nagaan waardoor dit stuk zo groot geworden is met de jaren. Vervolgens ontdekt hij waar het “Stoere jongen” geboren werd. Daarachter, zit de kwetsbaarheid van de man. In dit voorbeeld, zijn gevoel moeten verdringen omdat hij anders op z’n donder kreeg thuis. En dat vond hij niet fijn. Hij ontdekte dat zijn gevoel er niet mocht zijn van de buiten wereld, dus ontstond er een stuk in hem die hem hielp om zijn gevoel te verdringen, het “Stoere-jongen”-stuk.  Het stuk werd met de jaren zo groot dat hij de connectie met zijn kwetsbaarheid verloor. Want die gevoeligheid maakt deel uit van zijn innerlijk kind. Maar het innerlijk kind botste op een niet zo fijne buitenwereld waardoor het gekwetst raakte omdat het gevoelig is.
Wanneer we dus aan de slag zouden gaan met het Stoere jongen-stuk, dan zouden we uitkomen bij een gekwetst kind, een stuk dat huilt omdat hij niet gezien werd.
Zo ontstaan er dus héél véél stukken, je hele leven lang. Grote stukken, kleine stukken, kindstukken, enz…  Ook nog nadat je deze stukken straks in kaart brengt, er zullen er nog steeds nieuwe geboren worden in nieuwe situaties en kwetsbare momenten.
We kunnen dus besluiten dat de grote stukken je kwetsbaarheid beschermen.

Wanneer al je stukken op je bus zomaar met je bus mogen rijden zonder manager (jij) dan ontstaat chaos, dit is een onbewust ego.

Met Voice Dialogue willen we je helpen groeien, van een ONbewust ego naar een bewust ego. Laat dat nu net persoonlijke ontwikkeling zijn.

Dit werkboek kan een persoonlijke, één op één Voice Dialogue facilitatie niet vervangen. Wanneer je in dit boek werkt en leest, kijkt en denkt je hele bus mee. Terwijl, als je een echte facilitatie doet, één stuk met een facilitator, zal je nog dieper kunnen zakken in het stuk die aanbod komt. Hierdoor zal je nog meer te weten komen over de kwetsbaarheid die erachter schuilt. Dit is nu net de essentie van Voice Dialogue en persoonlijke ontwikkeling: leren wat je kwetsbaarheden zijn, er  aandacht voor leren hebben en vervolgens leren hoe je ervoor kan zorgen. Om dit te kunnen doen, dien je eerst bewust te worden van je persoonlijkheid en dan kan je aan de slag.
Er ontstaat rust en mildheid naar jezelf maar ook naar je omgeving.
Dit werkboek helpt je al een héle eind opweg. Misschien wel voldoende om in contact te komen met je kwetsbaarheid en er zorg voor te dragen.
Mocht dit werkboek niet voldoende zijn om beweging te brengen in je bus en dus balansen te herstellen, dan kan ik je alleen maar adviseren om zeker eens een Voice Dialogue facilitatie te laten doen bij een psycholoog, therapeut of coach in jouw buurt.
Het is super leuk om te doen en je hebt er niets aan verloren. Elk extra inzicht is een stapje dichter bij jezelf.

 

Verder naar “Wie zit op je (persoonlijkheids)bus”