Inleiding

Via Voice Dialogue technieken neem ik jullie mee om te ontdekken waaruit en vooral uit wie jullie persoonlijkheid opgebouwd is.  Men zegt vaak “ik was mezelf niet” of “soms doe ik het ene en wil ik het andere”. Dit geeft al aan dat je persoonlijkheid (ego) opgebouwd is uit verschillende stukken. We gaan via oefeningen een kijkje nemen wie er allemaal deel uitmaakt van je persoonlijkheid. Zo kunnen we nagaan wat die stukken zoal voor je doen, de stukken die er meestal zijn.
Ook gaan we eens kijken wie bijna geen deel meer mag uitmaken van je persoonlijkheid. Stukken die niet of weinig deelnemen aan je dagelijks leven.
Wanneer je “je stukken” écht leert kennen zal je ontdekken dat ze heel wat te vertellen hebben.
Waarschijnlijk denk je nu: “Hoe schizofreen klinkt dit!”, maar dit klinkt even schizofreen als “Ik was eventjes mezelf niet”, toch?

In je persoonlijkheid zetelen stukken die héél groot zijn, zo groot dat ze op een bepaalt moment heel veel energie vergen. Andere stukken zijn dan weer zo klein, dat ze deel van de oplossing kunnen zijn om net je energiepijl aan te vullen. Om die balans te herstellen moeten we eerst de hele grote stukken leren kennen en nagaan wie in jou ze beschermen. Want dat is wat ze doen, jouw kwetsbaarheid beschermen. Bij deze is het woord waar het allemaal om draait eruit: KWETSBAARHEID.
Via dit werkboek gaan we aan de slag met jouw kwetsbaarheid. Verschillende technieken (schrijven, lezen, voelen,…), mogelijkheden worden aangereikt.
Je hoeft enkel JA te zeggen en de oefening te maken. Neem hiervoor best echt rustig de tijd. Dit werkboek, op zich, is al tijd voor jezelf nemen. Als je hier terecht komt en leest, wil het dus zeggen dat er een stuk in je persoonlijkheid zit, die aan de slag wil, met jou! Geweldig, je zei dus reeds JA. Nu dus niet opgeven en verder aan de slag gaan. Als je dit werkboek als tip van iemand anders kreeg dan heeft deze liefdevolle persoon gezien dat er een stuk in jou is die niet meer mag meedoen, namelijk je zelfzorger, en heeft zijn/haar zelfzorger gezien dat je hieronder lijdt.
Laat de kinderen, je partner of je vrienden maar eventjes zelf hun brandjes blussen. Plan ,desnoods in je agenda,  het werken in dit werkboek,in . Wijk er niet van af. Tijd voor jezelf, is minstens even belangrijk dan tijd maken voor anderen.
Je eigen kwetsbaarheid is jou innerlijke kindje. Verzorg het zoals je met je eigen kinderen zou verzorgen.

Verder naar Ontstaan van je persona