Salie, koningin onder de geneeskrachtige kruiden (Salie officinalis)

Salie officinalis, zo prachtig grijs-groen. Natuurlijk heb je ook nog rode salie, ook zeer mooi.

Je kan het als borderplant gebruiken maar alleenstaand is hij ook prachtig.

Salie is weinig onderhevig aan ziekten, super toch! Eens je hem plant en hij voelt zich goed, heb je hem voor het leven!
Als je dan alle eigenschappen leest(zie hieronder) en ondervindt, is dit een fantastische investering. Dit zowel voor je tuin als voor je gezondheid.

 

Medicinale eigenschappen

anti-septisch
schimmelwerend
anti-viraal

 

Medicinaal gebruik

Bij:

  • verkoudheid
  • hoest
  • astma
  • insectenbeten,
  • zenuwzwakte
  • uitblijvende menstruatie
  • steriliteit
  • het stimuleren van de spijsvertering
  • pijn door kramp te verminderen
  • gasvorming
  • helpt tegen vermoeidheid voor en na een virusziekte
  • verbetert de spijsvertering

Goed om in huis (tuin) te hebben.

Kruidenwijn: een fijne manier om versterkende kruiden op te nemen en de spijsvertering te verbeteren. Doe 200 gram gedroogde of 100 gram verse bladeren samen met 1 liter witte wijn in een glazen pot. Laat deze 2 tot 6 weken trekken. Zeef de salieblaadjes uit het mengsel en de kruidenwijn is klaar. Geniet van deze versterkende kruidenwijn.

Kruidenthee: 1 theelepel gedroogde of 2 theelepels verse salie overgieten met gekookt water, 7 minuten laten trekken. De thee verder op smaak brengen met honing.

Saliemelk: 5 salieblaadjes in 1 liter melk (kan ook met plantaardige melk) laten koken. De drank zoeten met honing. De melk zeven zodat de salie blaadjes worden verwijderd.

 

Standplaats

In voedzame, droge grond staat salie zeker op zijn plaats.

 

Onderhoud

Goed snoeien in het najaar.

 

Keukengebruik

  • Salieboter!!!!!!!!!!!!!! Mijn favoriete “saus” op gevulde pasta’s zoals ravioli… zoooooooooooo lekker
  • In vette gerechten (varkensvlees, schapenvlees en eend…).

Geef een reactie