Voorwoord

Toen ik ontdekte dat ik de moeder was geworden die ik nooit wou worden, wist ik dat ik aan de slag moest.
Maar hoe begin je daaraan en ja, aan wat moest ik beginnen. Waar begint “het begin” en wat is het begin?!
26 jaar, getrouwd en  mama van 3 kinderen.  Ik hoorde mezelf ’s nachts tegen mijn man huilend zeggen: “Jij wou zo vroeg kinderen. Ik wilde nog wachten, de wereld ontdekken, reizen, carrière maken, feesten, met vriendinnen weg, enz …”. Snikkend met veel telleurstelling, frustratie, schuldigen zoeken, verdriet en pijn ging kostbare tijd voorbij. Woede uitbarstingen, vooral tegen de kinderen en Jan, lieten niet op zich wachten. Nadien excuseerde ik me wel maar ja, het kwaad was al geschied.
Op een dag googlede ik de woorden “cursus woede beheersing”, dat was het begin. Het begin van een innerlijke reis, een reis waar ik me niet eens bewust van  was, op dat moment. Ik ben die cursus niet gaan volgen maar ik besloot wel dat ik bij mezelf moest beginnen, dat nu net dat het begin was. Dat IK een probleem had en niet de anderen. Ik moest dingen voor en met mezelf doen om mijn probleem aan te pakken.
Via verschillende kanalen startte ik mijn reis: homeopathie, cursussen persoonlijke ontwikkeling, vrouwencirkels, ja-zeggen op onbekende dingen, Voice Dialogue, enz…
Uiteraard is, hoe die reis eruit ziet, wat je allemaal onderneemt, héél persoonlijk. Jouw reis is de mijne niet.
Plots kwamen dingen op mijn pad, waar ik gewoon “Ja” op diende te zeggen. De oplossingen gooiden zich voor mijn voeten. Eigenlijk moest ik gewoon toegeven dat ikzelf aan de slag moest met “mezelf” (achteraf gezien mijn kwetsbaarheid) en de rust volgde vanzelf.
Na zoveel warme, emotionele jaren kan ik zien dat wat ik ondernam in 1 woord omschreven kon wordenin: ZELFZORG
Via dit werkboek neem ik jullie graag mee op jullie reis in jezelf, naar zelfzorg.


 

Verder naar Inleiding